четвртак, 20. октобар 2011.

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI POPISA

KALANOVIĆEVA: ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI POPISA

(7) Četvrtak, 20. Oktobar, 2011.| Autor: Agencija BETA

 

BEOGRAD- Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović ocenila je da su rezultati popisa poražavajući, jer je zemlja u poslednjih 10 godina ostala bez 300.000 stanovnika. 


"Možemo da govorimo o uspešnosti lokalnih samouprava, ali ljudi iz svojih sredima uglavnom odlaze kao ekonomski emigranti", rekla je ona na Prvom samitu gradonačelnika, predsednika opština i privrednika koji je organizovala Biznis info grupa. 


Kalanovićeva je istakla da država i lokalne samouprave moraju da izmene politiku, tako da ima jaču razvojnu komponetu, da podstiče razvoj infrastrukture i da država nastavi da radi na privlačenju stranih i domaćin incvestitora. To će, kako je ocenila, povećati ekonomsku sigurnost građana, što će uticati da ostanu u svojoj sredini. 


Kalanovićeva je pozvala lokalne samouprave da izmire dugove prema privredi, istučući da će sada imati više para u budžetu, po osnovu novog zakona o njihovom finansiranju. 


Ona je kazala da lokalne samourave treba bolje da sarađuju s privredom i razmotre parafiskalna opterećenja koja opterećuju privrednike, koji doprinose punjenju lokalnih budžeta i otvaraju radna mesta. 


Na osnovu Zakona o javnoj svojini, lokalnim samoupravama će biti vraćena imovina, što bi trebalo da iskoriste za razvoj, dodala ne ona. Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Srbije Oliver Dulić ocenio je da je dosta urađeno na izradi planske dokumentacije lokalnih samouprava, što je, kako je istakao, veoma značajno za ulazak stranih investitora. "Srbija je danas prvi put vertikalno pokrivena prostornim planovima na skoro celoj svojoj teritoriji", rekao je on, dodajući da je većina lokalnih samouprava usvojila prostorne planove ili je u fazi njihovog donošenja. 


Drzava je donela Prostorni plan Srbije, a privodi se kraju donosenje regionalnih prostornih planova, rekao je i podsetio da su najveći gradovi doneli regulacione planove, a da se očekuje da taj posao uskoro završi i Beograd. 


On je ocenio da će ekonomskom razvoju lokalnih zajednica doprineti budući zakon o javno-privatnom partnerstvu, dodajući da će nakon njegovog usvajanja lokalne samouprave moći da u partnerstvu sa privatnim sektorom urade ono što nisu mogle same.

 

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/kalanoviceva-zabrinjavajuci-rezultati-popisa-139042.php

Нема коментара: