четвртак, 20. октобар 2011.

СВЕТСКИ САВЕТ ЗА МИР: ПОДРШКА СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

БЕОГРАДСКИ ФОРУМ ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ

 

Сремска 6, 11000 Б е о г р а д

 

СВЕТСКИ САВЕТ ЗА МИР: ПОДРШКА СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

 

На дводневној конференцији европских покрета за мир и Секретаријата Светског савета за мир (World Peace Council) одржаној 17. и 18. октобра 2011. у здању Европског парламента у Брислу, потврђена је принципијелна осуда илегалне сецесије српске покрајине Косово и Метохија. Оцењено је да тај акт који су, нажалост, подржале најутицајније чланице Европске уније и НАТО, представља акт грубог кршења Повеље ОУН и Завршног документа ОЕБС-а (КЕБС-а), без преседана, и извор сталне опасности по мир и стабилност. Осуђен тероризам, систематско насиље и свакодневно угрожавање основних људских права незаштићеног српског становништва коме прети нови вал етничког чишћења. Изражена је дубока забринутост што за етничко чишћење, масовне погроме, трговину људским органима и друге тешке злочине против Срба, још увек нико није одговарао.

Осуђена је злоупотреба мандата мисија УН и ЕУ (УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС) које, кршењем одлука СБ УН и Устава Србије, делују као инструменти стварања и насилног наметања илегалне квази државе Косово. Изражена је најдубља  забринутост због употребе оружја снага појединих чланица НАТО у саставу КФОР-а и због нових претњи силом према цивилном српском становништву на Северу Покрајине, као и пуна солидарност са мирним напорима и решеношћу Срба да не прихвате албанску полицију и царину на државној територији Србије.

Дата је подршка мирном и трајном политичком решењу које је могуће постићи само целовитом и доследном применом резолуције СБ УН 1244 којом се гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије. Осуђен је метод притисака и уцена водећих чланица ЕУ и НАТО које настоје да изнуде пузеће признање  насилног одузимања Косова и Метохије. Истакнута је одговорност УН, ЕУ, СЕ и других међународних тела да обезбеде услове за слободан, безбедан и достојанствен повратак преко 200.000 Срба и других не-Абанаца протераних са Косова и Метохије у периоду после успостављања мандата УН 1999.

На Конференцији у Брислу анализирана су актуелна политичка, безбедносна, економска и социјална кретања у свету и њихов одраз на перпективе мира, безбедности и развоја. Осуђена је политика агресије и војних интервенција почев од агресије НАТО на Југославију 1999, преко Авганистана и Ирака, до Либије. Изражена је дубока забринутост због ширења политике притисака, војних претњи и грубог мешавња у унутрашње послове других земаља под лажним изговорима. Оцењено је да политика милитаризације и војног интервенционизма има за циљ да се силом изврши прерасподела природних богатстава, пре свега, енергетских, затим, тржишта и стратешких комуникација и позиција.  Оцењено је да је светска економска криза последица функционисања либералног, корпорацијског система при чему најбогатије земље свим средствима настоје да последице кризе пребаце на леђа мање развијених и сиромашних. Томе се прилагођавају војне доктрине и планови развијених земаља и њихових војних савеза.  Изражена је солидарност са оправданим захтевима маса широм света, за променама које ће спречити бесконачно сиромашење огромне већине и необуздано богаћење узаног слоја плутократије.

С друге стране, констатовано је да су у току дубоке историјске промене у глобалном распореду економске и политичке моћи. Те промене илуструју појава и јачање утицаја Шангајског савеза, повезивање земаља растућих економија у оквиру БРИКС-а, активност Групе-20, иницијативе за формирањем Евро-азијске економске интеграције  и многе друге. Оне указују да је на помолу нова фаза у развоју светских односа коју ће, за разлику од последње декаде 20. века, карактерисати мултиполарност. У тим условима мировни покрети се боре за демократизацију међународних односа, поштовање основних принципа међународног права, већу улогу мултилатерализма, укидање страних војних база и преусмеравање растућих војних издатака у развој. Позитивне промене у светским односима, оцењено је, неће ићи праволинијски, поготову, не без отпора. НАТО као институција хладног рата, уз све реформе, проширења, нове програме и политичке димензије, остаје офанзивни војни свез за очување привилегованог положаја најбогатијих и реална опасност за друге. НАТО је фактор отпора неминовним дубоким променама ка мултиполаризму и демократизацији међународних односа и зато мировних покрети и Светски савет за мир захтевају његово укидање.

Светски савет за мир је придружени члан ECOSOC-a (Економско социјалног савета УН) и обједињава мировне покрете из већине чланица светске организације. Конференцији у Брислу присуствовали су представници мировних покрета 27 земаља Европе, затим, Индије, САД, Канаде, Бразила. Београдски форум за свет равноправних је члан Светског савета за мир.

Београдски форум за свет равноправних

www.beoforum.rs

beoforum@gmail.com

Živadin Jovanović

Beogradski forum

za svet ravnopravnih

Sremska 6/IV sprat

Tel:   + 381 11 32 83 778

Mob: + 381 63 327 859

 

 

Нема коментара: