понедељак, 17. октобар 2011.

Срби ће телима бранити Косово

17. 10. 2011, 21:47 | Новости / Васељенска ТВ

Срби ће телима бранити Косово

Грађани Зубиног Потока се договорили да мирно одговоре на силу Кфора / Фото: А. СТАНКОВИЋ

Косовска Митровица – КФОР не одустаје да у уторак уклони све српске блокаде, Срби најављују гандијевски отпор. Срби: Ниједну барикаду нећемо уклонити. Кфор: Неопходна слобода кретања за све

Срби на северу Косова са великом зебњом очекују данашњи дан. Плаше се најављене акције Кфора – да ће уклањати њихове барикаде које су миран вид протеста против једностраног покушаја нелегалних шиптарских структура да успоставе своје институције и у северном делу покрајине. Нико са сигурношћу не може да предвиди шта може донети ново јутро, у коме истиче рок ​​који је поставио Кфор – да Срби сами уклоне барикаде, или ће их они уклонити!

Представници Срба затражили су да се о барикадама изјасне одборници све четири српске општине, у среду. Али, одговора из команде Кфора у понедељак до касно по подне није било.

- Народ је одлучнији него икад да брани барикаде, мирно, као и до сада – казао је Крстимир Пантић, председник општине Северна Митровица. - Никаквог посебног сценарија нема, ми ћемо телима зауставити Кфор.

Иста порука стигла је и из Зубиног Потока. Срби су, на великом митингу у Зупче, коме је присуствовало више хиљада људи, међународној управи, Кфору и власти у Приштини поновили решеност да мирним грађанским протестима и окупљањима спрече успостављање нелегалних шиптарских институција на северу покрајине.

До понедељка увече Срби нису померили ниједну барикаду.Мирно, као и протеклих дана, стражаре на свим путним правцима. Али, стрепња од новог јутра готово је опипљива.Одговор на питања одакле ће најпре кренути Кфор и може ли ипак доћи до преокрета, да се сачека изјашњавање одборника Скупштине српских општина – тражен је на свакој барикади.

Бранко Нинић, председник општине Лепосавић, показао је, упркос тензији, мало оптимизма, за решавање новонастале ситуације.

- Надам се да ће Кфор, ипак, сачекати среду и став одборника – казао је Нинић. Од тада би односи међународне војске и народа могли да буду релаксиранији, да се за потребе Кфора пропусти оно што им је најпотребније – храна, вода и гориво.

Нинић није рекао на чему темељи такво своје уверење, али је поновио:

- Уверен сам да за такав могући договор има наде. Он је шанса и за Кфор. И за народ.

Без смерница

На питање да ли је из званичног Београда стигао било какав предлог, сугестија, или нешто слично у погледу уклањања барикада, Крстимир Пантић, председник општине Северна Митровица дословно је одговорио: – Од званичног Београда већ шест-седам дана нема никаквог јављања. Никаквих смерница. Ни сугестија.

Чији је црвени хеликоптер

Од понедељка ујутро на прелазу Јариње спушта се црвени хеликоптер, на коме осим ознаке да припада „полицији", других обележја нема. Срби појаву овог хеликоптера тумаче обећањем генерала Древса, које је дао председницима општина, да неће пружати логистику царини и полицији из Приштине. Команда Кфора је саопштила да хеликоптерима наставља снабдевање својих снага на прелазима.

http://www.vaseljenska.com/vesti/srbi-ce-telima-braniti-kosovo/

Нема коментара: