недеља, 16. октобар 2011.

Нови тројни пакт контролише међународне кривичне судове

Нови тројни пакт контролише међународне кривичне судове

Борис АЛЕКСИЋ | 17.10.2011 | 01:58

 

Фонд стратешке културе је већ раније изнео бројне податке о томе да Хашки трибунал делује као продужена рука влада САД и Велике Британије и њихових обавештајних служби. Злоупотребом ове институције створене 1993. године Сједињене државе и Велика Британија остварују своје спољнополитичке циљеве. Њихова основна тежња је да оправдају злочине које су починили разбијањем СФРЈ  и да одговорност за сва недела припишу својим непријатељима Србима. Због тога су Срби дежурни кривци у Хашком трибуналу.

Да би све то реализовали представници САД и Велике Британије су од 1993. године заврбовали и убацили велики број својих агената и сарадника у тужилаштво, секретаријат и друге службе Хашког трибунала. Флоренс Артманкоја је била саветник главног тужиоца Карле дел Понте за Балкан и њен портпаролу својој књизи „Мир и казна, Тајни ратови међународне политике и правде" наводи велики број података о утицају америчке и британске обавештајне службе на рад целог Хашког трибунала. Подсетимо се да она изричито указује на заједничке циљеве НАТО-а и Трибунала када цитира речи Џејми Шеја: „Будите уверени да смо ми (НАТО) и Трибунал једно..." и „... сигуран сам да ће Луис Арбур (главни тужилац) оптужити само особе југословенске националности, никог другог." Међутим Трибунал у Хагу је само врх леденог брега, јер Сједињене државе са својим сателитима исти модел примењују у случају сталног Међународног кривичног суда (МКС). У остваривању тог циља Вашингтон и Лондон добијају несебичну помоћ Париза.

Влада Француске већ увелико подржава приоритете англоамеричке спољне политике у међународним судским институцијама. Искуства у контроли и употреби Хашког трибунала Вашингтон, Лондон и Париз почињу да примењују на рад других међународних кривичних судова покушавајући на тај начин да обезбеде своју планетарну хегемонију. У поверљивој депеши (03THEHAGUE1806) од 15. јула 2003. године [1] која је написана у Амбасади САД у Хагу, наводе се речи главног тужиоца МКС-а Аргентинца Луиса Морена Окампоа (Luis Moreno-Ocampo) који је студентима летњег курса „Хуманост у акцији - Humanity in Action" рекао да испитује акције британских трупа у Ираку. Након чега је присутни британски тужилац из МКСЈ „умало пао са столице." Међутим сарадник САД у МКС Француз Бруно Катала (Bruno Cathala) који је изабран за секретара, а који је претходно обављао функцију заменика секретара Хашког трибунала, у поверљивом разговору обећава Американцима да МКС неће оптуживати држављане САД и Велике Британије. Тим поводом Катала је упозорио Окампоа да „води рачуна о томе шта прича" након чега је главни тужилац МКС ублажио свој став. Катала је такође штитио интересе САД у Хашком трибуналу.

Нови тројни пакт закључен у дипломатским круговима Вашингтона, Лондона и Париза, који је прљавим и закулисним радњама остварио доминантан утицај на рад међународних кривичних судова посебно је дошао до изражаја током суђења Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом. 30. августа 2011. године Викиликс је објавио поверљиву депешу (06PARIS7684) Амбасаде САД у Паризу, која је настала 06. децембра 2006. године. [2] Депеша носи назив: „Састанак од 1. децембра представника Министарства одбране САД Еделмана са Шираковим саветником за спољну политику Гордо – Монтањом".  У њој се наводи став високог функционера француске владе Монтања по питању Србије и његово изричито упозорење да је неопходно учинити све како би се спречио долазак Војислава Шешеља на власт! Усред разговора о важним блискоисточним питањима најзначајнији саветник председника Француске, пандан америчком саветнику за националну безбедност, помиње др Шешеља као велику опасност по интересе Запада! На овај начин се потврђују наводи Карле дел Понте која је у својој књизи „Лов: Ја и ратни злочинци" написала како је оптужница против Шешеља подигнута да би се он уклонио са српске политичке сцене јер представља претњу новој прозападној влади у Београду. [3]

Америчко француска закулисна сарадња је установљена на неколико нивоа. У њу су укључене и неке приватне групе моћника међу којима су и међународни трговци оружјем. Још током 2004. године Монтањ је остварио тесну сарадњу са Кондолизом Рајс, у то време саветником за безбедност председника САД. Како би унапредили „транс-Атлантске односе" и усагласили политику у различитим деловима света, њих двоје су се састајали барем два пута месечно. Док се први састанак одиграо у Вашингтону на највишем нивоу у склопу истих активности организовани су пратећи састанци у Паризу. У главном граду Француске Jean-Louis Gergorin бивши француски дипломата, а тада главни стратег Европске компаније за безбедност – EADS, организовао је сусрет заједно са Центром за стратешке и међународне студије (САД) CSIS. [4] Из САД у Паризу су биле препознатљиве фигуре попут Хенрија Кисинџера, Збигњева Брежинског и Роберта Блеквила. Према мишљењу неких стручњака Француска је прихвативши ове договоре постала инструмент Англо – Америчке политике. Збигњев Брежински је пре свих познат по својим антисрпским и антируским ставовима. Подржавао је агресију на СРЈ, док је у својим књигама предлагао поделу Русије на три дела. [5]

Са друге стране чињеница да се компанија EADS налази у читавом овом описаном процесу, говоре о умешаности наведене групе у производњу и продају наоружања. EADS зарађује од ратова широм света. Они учествују у производњи ракета, борбених авиона и хеликоптера. Међутим EADS производи делове за стратешко наоружање, као и забрањене касетне бомбе, док су његови званичници били умешани у скандале са подмићивањем у Јужној Африци. [6] Поред тога поменути француски дипломата Jean-Louis Gergorin је исто као и Монтањ под истрагом због истих или сличних оптужби.

У депешама америчких амбасада јасно се види да су високи службеници Хашког трибунала укључујући председника, главне тужиоце, секретара итд. достављали поверљиве податке влади САД. Они су тиме кршили прописе Хашког трибунала, али и Повељу УН која забрањује службеницима УН (у које спадају и они у Трибуналу) прослеђивање информација страним владама.

У случају Слободана Милошевића у депешама стоји како су службеници владе САД и Трибунал у Хагу заједнички радили против њега и како су по сваку цену желели да убрзају процес да би га што пре осудили без обзира на његову тешку болест. На тај начин су погоршали његово здравствено стање и довели до његове смрти.

Вашингтон, Лондон и Париз користе међународне кривичне судове да би остварили своје стратешке циљеве у међународним односима. Они путем њих кажњавају и уклањају своје противнике, кршећи при том основне норме међународног права. Ове западне сили имају намеру да накарадно наслеђе Хашког трибунала наметну целом свету.

Нови тројни пакт у својим рукама већ сада држи и стални Међународни кривични суд и нема никакве сумње да ће преко њега следити праксу Трибунала у Хагу. Три велике силе Запада предвођене САД имају моћно оружје које ће употребљавати против својих противника на међунароцдној сцени. Више се не поставља питање да ли ће Русија и њени савезници доћи под њихов удар. Поставља се само питање када ће се то догодити.



[1]
  http://wikileaks.org/cable/2003/07/03THEHAGUE1806.html

[2]  http://wikileaks.org/cable/2006/12/06PARIS7684.html

[3]  Види: http://www.slobodnaevropa.org/content/article/1109390.html

[4]  WashingtonPost, Nov. 16, 2004, Bush's New Start With France, David Ignatius.

[5]  Види: Велика шаховска табла, Збигњев Брежински.

[6]  Cluster Bombs, Landmines, Nuclear Weapons and Depleted Uranium Weapons, April 2004, http://www.risq.org/modules/Upload/banking.pdf

 

http://srb.fondsk.ru/news/2011/10/17/novi-troini-pakt-kontrolishe-medzhunarodne-krivichne-sudove.html

Нема коментара: