уторак, 18. октобар 2011.

PETICIJA PROTIV TAJNIH SUĐENJA

PETICIJA PROTIV TAJNIH SUĐENJA

Izvor: Danas, 18.10.2011; Strana: 7

 

Beograd, Novi Sad - Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je juče na svom internet sajtu potpisivanje peticije protiv tajnih suđenja novinarima, pozivajući „javnost da izvrši pritisak na pravosuđe da odustane od namere da tajno sudi novinarima koji su svoje radne zadatke obavljali profesionalno i u interesu javnosti".
Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, naime, podiglo je optužnicu protiv Jelene Spasić, novinarke Nacionalnog građanskog lista iz Novog Sada, i njenog urednika Milorada Bojovića zato što je taj list u junu ove godine objavio tekst pod naslovom
„Državni organi potpuno nespremni za rat". Tužilac je naveo da je tekst, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, „naneo štetu bezbednosti Srbije".
UNS ističe da je optužnica podignuta bez sprovođenja istrage, što znači da se protiv novinara vodi hitan postupak, a da tužilac traži tajno suđenje, bez prisustva javnosti. „Skandalozna je namera države da se na staljinistički način obračunava sa novinarima kojim je stručna javnost još u junu, kada je objavljen tekst Jelene Spasić, odala priznanje što su se prilikom objavljivanja spornog teksta rukovodili interesom građana i pravom javnosti da zna", navodi se u saopštenju UNS-a.
Bivši glavni i odgovorni urednik Nacionalnog građanskog lista Milorad Bojović ističe za Danas da je podizanje ove optužnice „direktan udar na slobodu medija". On dodaje da je to istovremeno i pokušaj da se prikrije loše stanje u odbrani zemlje, „na šta su ukazali njihovim tekstom".
- Radi se o zameni teza. Ovo je jedinstven slučaj u postkomunističkom dobu da novinare optužuju za odavanje državne tajne. I to radi ista ona vlast koja Momčilu Perišiću nije sudila za to, iako je uhvaćen kako predaje tajna dokumenta američkom obaveštajcu Džonu Nejboru. Očekujem da budemo osuđeni, da bi vlast skinula odgovornost sa sebe - kaže Bojović.
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić reagujući na ovaj slučaj izrazio je nadu da će republički tužilac Zagorka Dolovac „korigovati potez Osnovnog tužilaštva iz Novog Sada". Na pitanje Danasa da li će Republičko javno tužilaštvo reagovati na ovu odluku, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Povodom ovog slučaja reagovala su i novinarska udruženja NUNS, NDNV i UNS, koja su najoštrije osudila ovakvu odluku i ocenila je kao pritisak na slobodu medija.

Autor: A. I. - B. C.

 

Нема коментара: