четвртак, 20. октобар 2011.

Трифковић: Косово можемо да вратимо и оружјем!

Трифковић: Косово можемо да вратимо и оружјем!

 

Београд – Ситуација на северу КиМ све је напетија. Кфор је кренуо у уклањање барикада, а Срби су одлучни у намери да истрају на својим положајима. Представници Срба јуче су дошли до закључка да Београд треба да опозове сагласност о распоређивању Еулекса на подручју Косова и Метохије", односно да се поново активира Унмик цивилна мисија. Срби на северу КиМ су јединствени – у Београду не постоји сагласност странака око тога како треба поступати у оваквим ситуацијама. За стање у покрајини публициста Срђа Трифковић осуђује владајућу већину. Он у интервјуу за С медиа портал каже да је Европска унија јасно на страни шиптара, а за решење ситуације не одбацује ни могућност војне акције.

Како оцењујете тренутну ситуацију на северу КиМ?

-Ово мучење са барикадама, са пробијањем алтернативних путева, само је жалостан призор остатака српског народа на КиМ, који је све свестан да из Београда нема подршку нити да Албанци имају разлога да зазиру од пуног спровођења својих намера.

Крива власт

Сматрате да је власт крива за ситуацију на КиМ? Али политику према КиМ су од демократских промена креирале у странке које су сад опозицији?

- Оно што се дешава на северу представља одраз банкротиране политике власти у Београду која је током протекле три године упорно покушавала да „испод жита" стави до знања западним менторима да је помирена са губитком КиМ. Са друге стране, власт није имала намеру да то предочи својим грађанима. Имали смо на делу упоредну и систематску игру са циљем да се зараде поени и да се на формално-правном плану вуку потези који би представљали али би да је вођена политика одбране КиМ. Почетак компромитације тих потеза је почео је са радикалном ревизијом текстом резолуције која је била поднета УН. Тај потез је требало да представља упозорење за оно што ће уследити.

На шта тачно мислите?

-На ово што се десило почетком месеца; на то да је из Брисела, без зазора, стигла наредба шта се од Србије очекује. Ова кандидатура за чланство у ЕУ није никаква кандидатура! То је само изјава о намери да се кандидатура размотри ако Србија оствари довољни напредак по питању КиМ. Они који треба да донесу одлуку о кандидатури су исти они који ће оцењивати да ли је остварен довољан напредак. Ја вам са пуном одговорношћу кажем да Ангелу Меркел и остале не може да задовољи ништа мање од размене амбасадора између Београда и Приштине и отварања албанских конзулата у Бујановцу и Прешеву.

Ко би онда, по вашем мишљењу, могао да „изнесе" промене политике према ЕУ и КиМ, и да ли је промена политике реално могућа?

-Тадић је постао скарадни симбол свих српских пораза, вуче погрешне потезе који су уродили изразито негативним резултатима по српске националне и државне интересе. То је почело прихватањем мисије Еулекса, са избегавањем присуства на митингу против независности КиМ.

Николић у заблуди

Али, да ли онда постоји неко у опозицији ко би могао да изнесе промену политике?

-То питање је све присутније кад видимо амбивалентне тонове у изјавама Томислава Николића, а поготово његовог заменика. Сада је свима јасно да флоскула „и Европа и Косово" није тачна, да је бесмислена и банкротирана. У редовима СНС постоји склоност да се противно свакој логици и даље изражава нада да је такав сценарио могућ. Николић мора да престане са таквим играма и са „димним завесама", изјавама Штефана Филеа да КиМ није услов. Наравно да није услов у формалном смислу, јер ЕУ не може да изнесе то као услов док пет земаља и даље не признаје КиМ. У супстантивном смислу КиМ јесте услов јер најутицајније земље имају намеру да условљавају Србију признањем КиМ.

Шта онда треба да било која будућа власт уради?

-Имамо „на тапету" стратешку одлуку да ли ће Србија зарад недостижних евроинтеграција, из којих нисам сигуран да би имала било какве користи, одрећи тапије на део своје територије који представља парче део њене земље. Ако се Црна Гора и Хрватска споре око пар километара Превлаке, а Хрватска и Словенија око пар стотина метара пиранског залива, онда се мора поставити питање о 14 одсто територије Србије. Та тапија мора бити очувана по сваку цену. Нема те Европе чија су обећања, „шаргарепе", вредније од брисања оног што овој земљи припада!

Запад се не може да дели комунистичке границе

Како оцењујете изјаве о разграничењу на КиМ и одржавању конференција како би трајно било решено питање сукоба Срба и Албанаца?

-Мићуновићеве идеје нису вредне коментара, а кад је реч о Дачићу требало би да буде јасно да је поштовање Авнојевских граница, које укључују и границе покрајина унутар Србије, „свети грал" који не сме да се ревидира. Било каква подела оног што је била САО КиМ из Устава из 1974. не долази у обзир, јер би померање граница и за један метар довело у питање и све остале границе које су биле засноване на Брозовим поделама. Концепт очувања унутрашњих граница зацртаних у комунизму, као основне потке на којој се заснива сваки други пост-југословенски аранжман, остаје табу у Бриселу и Вашингтону.

Мислите да би поново могло да дође до сукоба?

-Од Албанаца се може очекивати да постану још дрчнији и још бахатији, јер су видели да у протеклих 12 година нема тог злодела које им неће бити опроштено. Сједињене Америчке Државе саботирају истрагу Дика Мартија о трговини органима. Европски савезници и Американци упињу се да остатке Срба на северу КиМ „науче памети". Пуцају на голорук народ и хеликоптерима доводе Албанце на прелазе! Да, сукоби су могући. Албанци су свесни да имају подршку да свој пројекат приведу крају. Са друге стране, запад се њих боји, јер не желе да ризикују ма какво насиље. Они су свесни да са српске стране неће бити насиља. Све док опстаје ова власт у Београду, они имају отворен терен за реализацију свог пројекта.

Не треба искључивати оружје

Тешко је замислити да би се Србија поново латила оружја…

-Ултима ратио сваке политике Тадића је да ће Србија све решавати мирним путем. Па за име бога, он то више и не мора да понавља! Док је он на власти, Србија ће поднети сваки ударац и сваки шамар, а кад затреба понудиће леви или десни образ?!

Ви сматрате да Београд поново треба да крене оружјем? Али такав сценарио се већ једном завршио трагично, погинуло је на хиљаде људи и више стотина хиљада је расељено…

-Могућност новог сукоба треба оставити као евентуалију за неко ново време. Унапред се одрицати могућности да се насилним средствима поврати оно што је насилно отето је апсурд. Чему постоје оружане снаге ако не да бране територијални интегритет једне озбиљне џаве? Тај интегритет НАТО је грубо прекршио оним што се десило у последњих 12 година. Требало би оставити могућност да оно што је незаконито одузето има могућност да буде враћено законитим средствима самоодбране.

http://www.vaseljenska.com/vesti/trifkovic-kosovo-mozemo-da-vratimo-i-oruzjem/

Нема коментара: