четвртак, 27. октобар 2011.

IZ DIPLOMATSKOG UGLA ...Sirotinja

IZ DIPLOMATSKOG UGLA

 

Sirotinja

 

Kad imate Miškovića, imate i sirotinju; kada imate jahte u Budvi, imate i sirotinju; kada imate jednog crnogorskog političara koji uveče uloži u banku 500.000 eura u akcije koje ujutru vrijede 3,5 miliona, kada imate Božu Đelića koji dođe iz Pariza na tetkin kauč u Beogradu, pa spavajući na njemu „zaradi" 11 miliona eura, onda imate sirotinju. Pošto je srednji sloj u Crnoj Gori i Srbiji praktično uništen, u našem novom klasnom društvu imamo samo klasu lopova i klasu sirotinje, pa je cinično reći da su ljudi ravnopravni u demokratiji, koja kod nas liči na drmokratiju. Naravno, klasa lopova je na vlasti ili kontroliše vlast koju je kupila finansirajući partije i dajući narukvice liderima. Budimo bar mi pošteni, kada vlast i „biznismeni" nijesu, pa recimo da, ipak, nije naša sva lova koju su oni maznuli. Ima tu love iz međunarodnih donacija i one koju daju strane obavještajne službe. Jedan predstavnik „druge Srbije" reče nedavno na jednoj beogradskoj TV da su svi oni primali dolare devedesetih godina da bi vodili medije u kojima su pljuvali sopstvenu zemlju i svoj narod. Kada imate takve medije, onda imate evroatlantizam i vođe kakve imamo.
Idu izbori, i kada imate sirotinju kakvu imamo, biće obećanja za nju, biće dijeljenja robe kojoj je istekao rok. U Montenegru je bivalo i eurića, ali nije jasno da li će režim morati i dalje da odvaja od svog duvan-kapitala, jer s opozicijom koja je razjedinjena i većma ima iste političke ciljeve kao i Gospodar, teško da će se išta promijeniti. Čim se desi da sjaše Kurta-Gospodar, a uzjaše Murta-opozicija (ne možemo vam reći koji opozicioni Murta, jer ima više pretendenata, a ne daj bože da uzjašu sve opozicione Murte, kao što se to desilo u Srbiji, kada je opoziciona koalicija imala devetnaest Murta), samo njega neće biti, ali sve će biti isto.
Liberalni kapitalizam je koncept koji je propao, a Zapad to nije smije da prizna, pa je organizovao „arapsko proljeće" da popuni svoje džepove arapskom naftom. Današnju sirotinju je taj koncept, u ovoj predsmrtnoj fazi, turbokapitalizmu, doveo do prosjačkog štapa, izazvao od 1945. do danas oko stotinu ratova u kojima je ubijeno više nevinih nego u vrijeme nacizma, uništio etičke i moralne ideale, čime je uveo naše mlade u svijet droge umjesto u svijet razumnih bića, jer nemaju čemu da se nadaju no da će biti sirotinja kao i njihovi očevi, pa bježe u svijet iluzija. Nude im drmokratiju, Mila i Borisa, briselske evrokrate i američke otimače svete srpske zemlje umjesto rada, vrednovanja umijeća, zdravlja, slobode, kulture. Sirotinja je to i zaslužila, jer od izbora do izbora nasjeda na iste trikove istih prevaranata i glasa za te prevarante umjesto da zahtijeva da polože račune, a spisak je dug. Prvo da objasne da li je naša zemlja nasledna monarhija, pa da nam se ne skidaju s vrata već dvadeset godina? Odakle milioni eura onima što u životu ništa nijesu radili osim što su bili predsjednici i dopredsjednici? Ne treba ih pitati kako ih nije sramota, jer da imaju obraza, sirotinje ne bi bilo.
Svi tovare mazgu koja mirno nosi, a onu koja se rita prilično izbjegavaju. Našu sirotinju treba još više natovariti, jer se ne rita i ni za šta ne pita. Sve Kurte i Murte istovremeno na njen samar treba natovariti, jer je sama kriva što se ne rastereti i ne natovari dio svog tereta na naše vođe. Da vidimo koliko su jaki kada treba nešto da nose i stvore, a ne samo da kradu i razore!
Ako su isti na vlasti više od dva mandata, onda nema svrhe ni ići na izbore. Hajde da sirotinja bude vlast, a naše drmokrate sirotinja. Birani ne treba više da budu birani.
U suprotnom, spasa nam nema.

(Autor je nekadašnji generalni konzul SRJ u Bariju)

http://www.dan.co.me/index.php?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2011-10-27&clanak=303394

Нема коментара: