уторак, 15. новембар 2011.

Sočna reklama za Srbiju plagijat

Sočna reklama za Srbiju plagijat

Komentara 4

2

Nova reklama za Srbiju "Soulfood", koja je oduševila sve koji su je videli, ubrzo je izazvala mnoštvo kritika. Prvo je postavljeno pitanje "Gde su kosmetska vina?", zatim su autori optuženi za plagijat, a potom se javila i Turistička organizacija Srbije (TOS), naručilac, koja preti tužbom.

   

Makedonsko devojče naspram srpskih devojaka

  Čim smo postavili video na naš sajt čitaoci su počeli da se pitaju zašto je među srpskim regionima izostavljeno Kosovo i Metohija, i gde su metohijska vina. Ubrzo su se javili i PR stručnjaci ukazujući na istu stvar - u brendiranju srpskih prehrambenih proizvoda i promociji zemlje nemoguće izostaviti metohijska vina. 

 

TOS tvrdi da Kosova i Metohije nema jer je ovo samo jedan samo od više spotova i mali deo kampanje.

 

Potom se ispostavilo da je pre godinu dana Makedonija prikazala sličan video koji je trebalo da promoviše bivšu SFRJ republiku kao zemlju odlične hrane i pića. Makedonski spot se zove "Timeless Food" i dobio je nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima.

 

linka Crvenkovska, iz agencije koja je jedan od autora makedonskog spota, kaže da je ideja nastala na osnovu šale da da turisti u Makedoniju dolaze mršavi, a odlaze sa nekoliko kilograma viška.

 

I kao da sve ovo nije dovoljno, Turistička organizacija Srbije, najavljuje da će podneti tužbu protiv autora, ali ne zbog plagijata, već što su neovlašćeno spot objavili na Internetu.

 

Pogledajte makedonsku verziju, pa ponovo srpsku i uporedite da li je u pitanju plagijat.

 

Makedonska verzija

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Putovanja/179813/Socna-reklama-za-Srbiju-plagijat

Нема коментара: