субота, 5. новембар 2011.

Грчка - Krah

Извор : Новине „ПРАВДА", 05-06.11.2011.

 Пише: Владимир Ђукановић

 КРАХ

 

Крајње је дрско и безобразно што све чешће читамо по медијима како су Грци у овај хаос запали зато што су били велики нерадници, који су желели да живе на туђој грбачи тако што су бесомучно узимали кредите од „препоштених" европских земаља. Та прича о лењим Грцима увек се досоли оном чувеном реченицом како је Грчка држава у јавном сектору исплаћивала радницима 14. плату, те да сада Грци немају никакво право да се буне, јер, док су живели на рачун „несрећних" европских граћана, нису размишљали о хаосу у који су сада увели Европу. О, да, све би то можда било тачно да истина није мало другачија, а она се састоји, слободно можемо рећи, у модерном економском поробљавању слабијих. А, то економско поробљавање далеко је rope од оног војног. И зато, не може се овде говорити о некаквим губицима Немачке, већ заправо у целој овој причи баш та Немачка сјајно профитира. Јер, ако Грци паре не врате, а, искрени да будемо, њима више ни Свети Петар не може да помогне, имовина Грчке оде на добош, односно у руке оних код којих су се Грци највише задуживали, а то су Немци. Грчка је држава која излази на три мора, има велике луке, огроман број острва, фантастичне услове за туризам... Има ли за Немачку ишта лепше од тога да без по муке дође до природних богатстава наших јужних православних пријатеља?

Елем, можемо се сложити да су се Грци ненормално задуживали. Али, поставља се питање зашто су им богате државе давале толике кредите, свесне да то Грци не могу да врате. Односно, да ли је та „великодушност" богатијих држава, пре свега Немачке, заправо била свесно довођење дужника у заблуду? Многи се слажу са овом анализом. Одавно је свима било јасно где Грчка клизи са толиким дугом. Но, очито је било потребно да се доведе у безизлазно стање, у коме ни недавни отпис дугова ништа не помаже. Све то нас доводи до суровог закључка по Грке, а он гласи: Грчка више као држава не постоји, односно, она нема више никакав суверенитет. Зато не можемо говорити о Грцима као нерадницима, јер нису ништа вреднији, а ни више лењи од било ког другог народа у Европи. Суштина те покварене приче има монструозну позадину, а она се састоји у жељи за модерним видом окупације коју спроводе најјачи. Алиби за окупацију им је управо то како су наводно лењи Грци желели да живе као бубрег у лоју на отимачини новца препоштених пореских обвезника држава западне Европе, пре свега Немачке.

Шта ће бити последице краха Грчке по остатак Европске уније, видећемо. Јасно је само, и ту нема дилеме, да ће Немачка своју улогу увећавати колико год је у могућности и да ће њен утицај као доминантне силе у Европској унији бити још јачи. Зато у Грчкој више нико не протестује испред представништва ЕУ, већ се протести све више селе пред амбасаду Немачке. Грци су схватили како су наивни испали, али сада је касно. Тутора ће дефинитивно добити, а да је то тако, показао нам је пре два дана и сам Папандреу, када је обелоданио да га је Ангела Меркел на самиту Г20 добрано понизила, тако што му је диктирала питање, које би морао да постави грађанима на евентуалном референдуму о помоћи Грчкој. Вероватно је и то био разлог што је Папандреу брже-боље одустао од опције референдума.

Да закључимо, Грчка је готова, а ми, ако у нама има макар мало памети, морали бисмо да водимо рачуна да не прођемо слично Грчкој. Од војне окупације, економска је далеко гора, а колико се бесомучно задужујемо, није искључено да једном и ми доживимо страшну судбину коју Грчка сада преживљава.

 

Нема коментара: