понедељак, 14. новембар 2011.

Apel za otklanjanje beznađa

Apel za otklanjanje beznađa

Ako bi neko zatražio od „običnog građanina Srbije" da kaže svoje mišljenje o tome šta bi danas trebalo učiniti da se prevaziđe krajnje nepovoljno stanje u Srbiji, dobili bismo, uveren sam, sledeći Apel Demokratskoj stranci, napisan rečnikom svakodnevice:

Hitno raspišite konkurs za nesvrstane političke savetnike svim funkcionerima Demokratske stranke, ako mislite da dobijete izbore. Da vas ubede da je katastrofalna politička greška što dajete izjave da ste dobro ili uglavnom dobro radili i da ćete nastaviti istu politiku i posle izbora - ako ostanete na vlasti. Kako ne shvatate da je opozicija mudrija: obećava promene. Obećajte i vi promene.

Naravno, pitanje je ko kakve promene obećava. Narod traži promene ali strahuje od Tominih i Vučićevih promena. Radikalne - ne radikalske - promene su danas neophodne kao gladnome hleb. Zato većina građana, od vas a ne od naprednjaka, očekuje da učinite promene na otklanjanju svega što je uzrokovalo veoma težak život građana, propalu privredu i pogrešnu politiku i devijacije u svim oblastima života.

Bez promene politike, verbalna obećanja da će nam posle izbora biti bolje su više nego besmislica. Takav odnos podstiče uverenje da je vaš glavni cilj da se ostane na vlasti po svaku cenu, i po cenu da se nastavi agonija Srbije. Opozicija uspešno koristi takvo široko rasprostranjeno uverenje.

Kako ne shvatate da time što hvalite dosadašnje delovanje demokratske vlasti dovodite građane do očaja da nema nade za oporavak Srbije. Ko će da glasa za nastavak iste politike i nečinjenja zbog čega loše stanje opstaje. I laik bi mogao da napravi dugi spisak loših rešenja i loše politike sa lošim rezultatima.

Funkcioneri Demokratske stranke slepo ponavljaju reči predsednika stranke i države. Takvo jedinstvo partije je pogubno. Budite jedinstveni u donošenju novog programa stranke, programa koji će poništiti greške koje su učinjene. Kakvog smisla ima ćutati da je način na koji je izvršena privatizacija društvene imovine upropastila Srbiju i stvorila tajkune i ogromne socijalne razlike. Za takvu tvrdnju nije potrebno ni akademsko ni političko obrazovanje.

Kakvog smisla ima nastavak partijskog spahijskog vođenja države u kome partije nastoje da ostvaruju svoje uske interese na štetu interesa građana i društva. Kakvog smisla ima tolerancija bogaćenja političara i nenormalno velike plate funkcionera u uslovima ogromne besposlice i siromaštva najvećeg dela građana. Kakvog smisla ima posle deset godina od sistemskih promena pravdati nepovoljno stanje nacije greškama prethodne vlasti i uticaja spoljnih faktora. Kako se niko ne upita na kojoj osnovi su mnoge ranije siromašne zemlje postale bogate i napredne. U uslovima istim za ceo svet.

Zakažite hitno vanredni kongres Demokratske stranke i sačinite opsežni plan neophodnih promena. Promena politike i kadrova. To je jedini uslov da povratite poverenje građana koji su poverovali da će demokratska vlast značiti bolji život građana i sveopšti brzi oporavak i napredak. Biće kasno da posle izbora priznate da je vođena loša politika. Niko vam neće verovati ni kao opozicionoj partiji koja će kritikovati politiku kakvu ste vi vodili dok ste bili na vlasti.

Rukovodstvo Demokratske stranke ne uočava da vodi u principu istu politiku koju je vodio Savez komunista Jugoslavije koji je uporno nastavljao da sprovodi lošu politiku disciplinujući svoje članstvo i građane i uz neviđenu propagandu. Što je i dovelo do propasti sistema „socijalističkog samoupravljanja" za koji mnogi građani veruju da je bio bar socijalno pravedniji.

Čedomir Cvetković, Beograd

http://www.glas-javnosti.rs/pisma

Нема коментара: