понедељак, 21. новембар 2011.

АПЕЛ ПОВОДОМ СКРНАВЉЕЊА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У НИКЕЈИ

 

АПЕЛ ПОВОДОМ СКРНАВЉЕЊА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У НИКЕЈИ

 

Posted: 18. новембар 2011. in ВЕСТИ

 

Markovic Pinky Marko

 

Наша савест, и савест свих цивилизованих људи, шокирана је извештајем да је древна византијска Православна црква у граду Никеји у Турској (данашњи Изник), где је 787. године одржан Седми васељенски сабор и где је 1219. године Свети Сава био хиротонисан за првог архиепископа аутокефалне Српске цркве, пре неколико дана претворена у џамију, да је по…ред ње подигнут минарет и да је у њој већ одржано богослужење по исламском обреду.

Од 1923. године, када је прогнано локално грчко православно становништво, црква Свете Софије била је проглашена за „музеј," док је овим последњим чином насилно одузета верској заједници којој припада и одлуком Дирекције за верска питања при влади Турске (Дијанет) бесправно је предата на употребу једној другој.

Чињеница, да су власти једне државе са европским аспирацијама, у 21. веку, могле да на овако груб начин отму и суштински промене намену верског објекта који је морална својина у првом реду преосталих грађана Турске православне вероисповести, а затим и њихових сународника и православних верника суседне Грче, као и у ширем смислу свих Православаца уопште, а нарочито Срба зато што је црква Свете Софије у Никеји на посебан начин везана за њиховог духовног првојерарха – представља цивилизацијски скандал првог реда.

Црква Свете Софије у Никеји је материјална својина и духовна баштина грчког православног народа, и нико нема право да је отуђује или насилно мења њену сврху. Иако као последица масовног етничког чишћења никејског краја двадесетих година прошлога века грчких православних верника тамо више нема, постоји и турским законом и међународним конвенцијама призната је Цариградска патријаршија као установа која се стара о материјалним и духовним добрима своје пастве, где год се на територији Турске Републике та добра налазила. Према томе, изговор турских власти да о цркви Свете Софије нема ко да брине, и да њено додељивање другој верској заједници представља практично решење, ништаван је и без икаквог дејства.

Поред тога, познато је да је Турска по уређењу које је тамо још увек на снази – секуларна држава. И са тог становишта, насилно преверавање ове православне богомоље противно је турском закону и нема никаквог оправдања.

Дубоко индигнирани овим насилничким поступком који је у потпуном нескладу са европским вредностима толеранције и верске слободе, и који асоцира на минуле векове отоманске самовоље, захтевамо:

- да турске власти без одлагања пониште одлуку Дирекције за верска питања Турске Републике;

- да се бесправно подигнута обележја других вероисповести у непосредној близини православне цркве Свете Софије у Никеји одмах уклоне; и

- да турске власти одговарајућим наређењем обезбеде да ће верски интегритет ове православне богомоље у будуће бити доследно испоштован, да унутар ње неће бити дозвољени обреди других вероисповести, и да се неће вршити никакве измене у статусу или коришћењу цркве Свете Софије у Никеји мимо знања и одобрења Цариградске патријаршије као врховне установе која је задужена да се о њој стара и да њоме располаже.

 

У вези са овим забрињавајућим скрнављењем древног православног верског објекта у Турској такође апелујемо:

- на Патријаршију Српске Православне Цркве да се изјасни по овом питању и да употреби сав свој утицај да покрене васколики православни свет на изражавање чврстог противљења овом недопустивом акту и на предузимање одговарајућих мера пред турским властима да се наведена мера опозове и да се њене последице пониште; и

- на Владу Србије да амбасади Турске у Београду упути енергичан протест поводом скрнављења овог верског објекта у Никеји који је од посебног значаја за српски народ, и да јој предочи да ће отварање исламских верских установа и центара у Србији бити доведено у питање уколико у Никеји одлука о претварању цркве Свете Софије у џамију не буде одмах укинута.

 

Уколико ове мере не би уродиле плодом, апел грађанима Србије да одустану од посете и летовања у Турској преостаће као реална могућност.

 

Стефан Каргановић

 

Београд, 7. новембар 2011.

 

http://tinyurl.com/6s2mm2e

Нема коментара: