петак, 30. март 2012.

Предавање Јелене Гускове на факултету у Никшићу

Предавање Јелене Гускове на факултету у Никшићу

петак, 30 март 2012 15:07 IN4S

 

У амфитеатру Филозофског факултета у Никшићу, данас у 12 часова, у организацији интернет портала ИН4С и СВФФН, одржано је предавање Јелене Јурјевне Гускове, доктора историјских наука и руководиoца Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука и инострани члан Српске академије наука и умјетности,на тему „Русија и Црна Гора: данашњи поглед на историју".

Уводну ријеч имао је Огњен Јововић, представник Студентског вијећа Филозофског факултета у Никшићу.

"Oни, који су пажљиво проучавали балканску кризу, знају како је тешко било објаснити кораке и потезе међународних организација, јер су изгледали нелогично, нису били објективни, нити објективни, нити праведни.", поручила је Гускова. „Међутим, током времена се могла пронаћи одређена унутрашња логика у дјелатности ОУН, мировних снага, НАТО, САД – сви су имали експлицитну антисрпску оријентацију, хтјели да спријече уједињење српских земаља, да изолују Србе, да их лише савезника и сапутника. Али, Срби су се супротстављали упорно, нападно и тврдоглаво, као и да не постоји србофобија."

Гускова се позивала на књигу „Синдикат" Американца Николаса Хагера, у којој се између осталог описује и развој балканске кризе, међутим, како наводи Гускова - он не пише о њеном развоју, фазама и последицама, али упорно инсистира на томе да се иза сукоба у бившој Југославији налази нови светски поредак.

Цитирајући Хагера, она додаје да је „постојао план пумпања каспијске нафте преко Косова према Јадранском мору, одакле би се танкерима вршиле испоруке нафте на западноевропско тржиште.", Гускова даље тврди да је тај нафотвод требало да чува Међународна миротворачка војска, да је било планирано да се дуж нафтовода створи низ протектората. Македонију, Бугарску и Албанију, пише аутор, САД желе да претворе у америчке протекторате и да их удаље од њемачког утицаја.

Она је назначила да у условима глобализације постаје јасно, да националне владе и национални суверенитет често се замјењује наднационалним управљањем, који има корист од отварања границе за финансијске и трговинске токове. О државном суверенитету се говори све рјеђе и лако се прихвата подјела држава. Нас увјеравају, да је овакав процес – објективна тенденција развоја свијета. Стога постаје јасно, зашто се подржава сваки национализам обуњених народа, нарочито када је та побуна на православној словенској земљи.

„ Неоспорно је, да се ради о доминацији како у области економије, тако и у области политике. Доминација предвиђа потчињавање, служење без поговора. Али, нису се ове владе слагале са условима САД. Зтао су у другој половини двадесетог вијека Сједињене америчке државе „у пракси провјериле" мноштво начина, како да натјерају непокорну државу, непокорног политичара да постану послушни. Најбољи начин је – да нестане!", изјавила је Гускова.

Говорећи о НАТО агресији на овим просторима, Гускова је истакла да та алијанса није побједник у рату, да није успио да уништи југословенску Армију, нити је успио да сломи борбени дух војника и официра.

„ НАТО је успио да створи политичке услове за уништење Србије, а, прије свега, за наметање Србији својих услова – форме политичког уређења, његове војне компоненте, облици сарадње са међународним организацијама (ЕУ, НАТО, МТБЈ)", истиче Јелена Гускова, и закључује „За много година неправде и кажњавања је српском народу пољуљана воља за борбу, за пружање отпора, јер је српски народ сам, без подршке са стране, издржао напад од стране војне алијансе, која посједује огроман борбени потенцијал. Зато је после 1999. Године било много лакше наставити са уништавањем Југославије. У Југославији су се одвијали догађаји који су јој подривали фундамент изнутра, успоравајући процесе интеграције, уједињења, акумулирања снаге (моћи), стабилности и равнотеже."

 

Нема коментара: