среда, 14. март 2012.

Шешељ: Тужилаштво ми је нудило нагодбу, Хагу се смеје цео свет!

"Вашој пресуди људи ће се смијати", казао је судијама који су стпљиво саслушали његово излагање додајући да је "задовољан оним што је постигао" јер ће за историју остати истина записана у транскриптима с његовог суђења.

Шешељ: Тужилаштво ми је нудило нагодбу, Хагу се смеје цео свет!

среда, 14 март 2012 16:43 Агенције

 

Иако је и синоћ боравио у болници, лидер радикала Војислав Шешељ је данас дошао у судницу број 3 и почео изношење завршне речи. Тако је отклоњена неизвесност да ли ће се он појавити у судници Трибунала због погоршаног здравственог стања.

Оптужени Војислав Шешељ рекао је пред Међународним трибуналом у Хагу, на почетку своје завршне речи, да је тај суд нелегалан и да на ради у интересу правде, већ остварује "прљави задатак" западних обавештајних служби које му "командују".  До последњег тренутка није се знало да ли ће се Шешељ појавити у судници у Хагу, јер је у петак поново оперисан, пошто дефибрилатор, који му је уграђен почетком јануара, није био исправан. Према плану суда, Шешељу је данас и сутра на располагању укупно десет сати за изношење завршних речи. Шешељеву тактику за завршне речи зна само он, кажу за Б92 у СРС.

Иако се брину да ли ће издржати последњу фазу суђења, Шешељеве страначке колеге уверене су да ће њихов лидер, како наводе "раскринкати суд" и "поразити тужилаштво", а и даље спекулису како хашки суд покушава да га убије.

Завршну реч тужилаца у којој су прошле недеље затражили да Шешељ буде кажњен са 28 година затвора, Шешељ је назвао "гомилом... несувислих реченица и глупости".

"Овај суд није легалан и регуларан зато што га је формирало ненадлежно тело - Савет безбедности УН. Није формиран да би постигао правду, већ да би био средство Савета безбедности УН које успоставља и чува мир... Овде не може бити ни говора о правди. Овај суд је политички инструмент, чак и војни инструмент... Овај суд замењује америчку коњицу или америчку 6. флоту", рекао је Шешељ.

Називајући власти у Београду "издајничким, квислиншким режимом", Шешељ је казао да је циљ подизања оптужнице против њега било да буде уклоњен из политичког живота у Србији, а да његова странка - СРС, буде уништена. Као доказ за то, поново је цитирао да је бивша главна тужитељка Карла дел Понте у својој књизи написала да јој је премијер Србије Зоран Ђинђић наводно поручио: "Водите Шешеља и не враћајте га".

Шешељ је нагласио да је "врло задовољан оним што је постигао" током суђења, означивши као најважније то што ће "транскрипт остати" и да је "због тога вредело живети". Казао је да га "пресуда не занима" и, обраћајући се судијама рекао: "Вашој пресуди ће се људи вероватно смејати". "Против мене нема никаквих доказа", оценио је оптужени.

Говорећи о историјату процеса, Шешељ је казао да се "пуне четири године борио" за право да се брани сам и, алудирајући на штрајк глађу 2006, да је морао "да ризикује живот да би се изборио за своја права". "Ни (нацистички вође) Геринг и Хес нису имали таквих проблема... Овај Трибунала још је гори од Нирнбершког суда", рекао је он, тврдећи да је у Нирнбергу требало судити и САД и Великој Британији због бомбардовања Немачке и Јапана. По Шешељевим речима, "исправљајући ту грешку", Трибунал у Хагу је оптужио "80 одсто Срба, а 20 одсто других". Тужилаштво је прошле недеље у својим завршним речима тражило 28 година затвора за Шешеља, сматрајући га одговорним за велики број злочина на територији Хрватске, БиХ и Војводине у периоду 1991-193 године.

Тужилаштво га терети за прогон несрба, депортацију, убиства, мучење, окрутно поступање, разарање, пљачкање и друга дела. Шешељ се предао Хашком суду 2003. године, непосредно по објављивању оптужнице против њега, али је почетак суђења више пута одлаган. Суђење је, са прекидима, трајало од новембра 2007. године и током њега су испитана 72 сведока тужилаштва.

Шешељ је прокоментарисао и да су тужитељи у предмету против њега доживјели фијаско јер је свједок за свједоком у судници доживљавао "нокаут" када би их он испитивао, па су потом судије и тужиоци према упутствима страних обавјештајних служби почели прибјегавати другим тактикама - одуговлачење поступка и угрожавања његовог здравља.


"Вашој пресуди људи ће се смијати", казао је судијама који су стпљиво саслушали његово излагање додајући да је "задовољан оним што је постигао" јер ће за историју остати истина записана у транскриптима с његовог суђења.

Он је у завршним ријечима тврдио и да му тужилаштво предлагало нагодбу о признању кривице у замјену за десетогодишњу казну затвора.

http://in4s.net/index.php/magazin/hronika/16666-seselj-tuzilastvo-mi-nudilo-nagodbu

Нема коментара: