субота, 17. март 2012.

Руси дају 40 милиона долара за завршетак храма Светог Саве на Врачару

Руси дају 40 милиона долара за завршетак храма Светог Саве на Врачару

 

 

Храм Светог Саве

Београд – Србија је постигла договор са Руском Федерацијом о изради мозаика у храму Светог Саве на Врачару, према којем ће Москва обезбедити 40 милиона долара за завршетак унутрашњих радова, пише београдски „Данас".

Потписивање споразума се очекује до краја јануара у Москви, а постоји могућност да потписивању присуствују председник Србије Борис Тадић и руски премијер Владимир Путин.

Приликом посете Београду, Путин је крајем марта прошле године обећао финансијску помоћ за завршетак унутрашњих радова на Светосавском храму, а о томе је разговарао и са Тадићем и патријархом српским Иринејем.

Лист подсећа да је после посете Србији, митрополит Иларион Алфејев у једном интервјуу говорио о радовима на храму Светог Саве понављајући спремност Руске православне цркве да помогне наставак радова и истичући да се ради о „пројекту без преседана", јер ће мозаиком бити покривено 17.000 метара квадратних, као и да један квадрат кошта 2.000-2.500 евра.

Лист наводи да постоји предлог да Руси финансирају, ураде и поставе мозаик у Храму Светог Саве, а посао би требало да буде обављен у наредних осам година.

У првој фази биће урађено 3100 метара квадратних мозаика у великој куполи, луковима наоса и пилонима, стубовима и Куполне тамбуру.

Композиције ће се заснивати на византијској иконографској перспективи код приказивања архитектонских простора и артефаката, док ће се аутори код ликова небеске хијерархије држати начела ванвременост и уобичајених дистинкција које дефинише Пседуо-Дионисије Ареопагит.

Мозаици ће бити извођени Тесеро, коцкицама, од природног камена, стакла, стаклене пасте и евентуално керамике.

http://www.vaseljenska.com/drustvo/rusi-daju-40-miliona-dolara-za-zavrsetak-hrama-svetog-save-na-vracaru/

Нема коментара: