среда, 24. октобар 2012.

Успела Парада српског поноса

Успела Парада српског поноса

Упркос медијској цензури и хладном времену, преко две хиљаде грађана је учествовало на Паради српског поноса под називом „Шетња захвалности – сећање на поносну Србију 1912″.

Уз звукове патриотских песама из Балканских ратова и Првог светског рата и транспаренте са натписима „Србијо сећаш ли се слободе?", „Били смо поносни ратници" и „За војску са образом".

На почетку скупа окупљенима се обратио Жељко Цвијановић који се захвалио свима који су дошли што су били спремни да се у толиком броју одазову позиву и што су тиме показали да су део Србије која не заборавља и која не пристаје, након чега је дао реч младом редитељу Борису Малагурском.

Малагурски се такође захвалио присутнима и свим организаторима и подсетио присутне на величину жртве коју су за нас поднели наши преци.

- Не сме никоме да буде тешко да се макар прошета до гробова наших вечних браниоца и да заједно кажемо једно велико „Хвала". Хвала Вам што сте нас бранили, захвални смо што нас Ваш дух и данас брани, и захвални смо што ћете увек бити уз нас, као што ћемо и ми бити уз Вас – рекао је Малагурски, који се потом осврнуо на данашње стање у српском друштву, нарочито код млађих генерација.

- Ја имам 24 године, и кад ћу да се борим за истину и правду – ако нећу сада? Генерација моја… Некада се омладина борила за промене система, а данас многи гледају како да се што боље уклопе у овај постојећи систем. Доста! Доста је било да се мисли само на себе, доста је егоизма и саможивости, борба за све нас је и борба за себе. Ако је свима боље, биће и нама – закључио је Малагурски додавши да он није део ни једне политичке странке или организације, већ да се искључиво бори за револуцију више свести, какву су наши преци 1912. имали.

Слободан Ненадић, оснивач хуманитарне организације „Отаџбина" је рекао:

- Када погледамо нашу историју и историју нашег намученог, напаћеног и крстоносног народа, видећемо много успона и падова. Толико поднетих жртава и за себе и за друге. Видећемо да нема ни једног педља ових балканских врлети где за неког Србина гроб није ископан – рекао је Ненадић, истакавши да сувише лако заборављамо своје жртве.

- Да ли би могао опстати наш народ да није било храбрих и мудрих крстоносаца, оних који ће народ и духовно и војнички мудро водити и мудро ујединити? Када је расуту војску требало скупити, опремити, дисциплиновати и тактички обучити, када је са таквом војском на њеном челу требало кренути у славу и победе, позван је био Војвода Радомир Путник. Кроз Балканске ратове, кроз Први светски рат, све до Крфа – подсетио је Ненадић додавши да су те победе овенчале славом и данашње Србе.

- Требам ли да Вас подсетим да је пре 100 година исти војвода Путник са српским браниоцима ослободио Косово и Метохију, које је данас окупирано од стране терориста и НАТО-црних анђела – запитао се Ненадић, закључивши да је данас потребан нови војвода Путник који ће повести српски народ у победу, до чега може доћи само уколико се са поштовањем односимо према својој историји и жртвама.

http://www.srbel.net/2012/10/24/uspela-parada-srpskog-ponosa/

Нема коментара: