недеља, 20. мај 2012.

Косовски Срби: председниче, потруди се!

Косовски Срби: председниче, потруди се!

 

Јована Вукотић

20.05.2012, 19:43

Разговарамо са господином Марком Јакшићем, потпредседником скупштине Заједнице општина Косова и Метохије у вези са одржавањем другог круга председничких избора на КиМ:

 

Што се тиче одржавања избора овде у северном делу КиМ, они се одржавају без проблема. У односу на први круг председничких избора и парламентарне изборе, сада се грађани боље сналазе, тако да ту проблема нема.  Одзив је скоро исти као и приликом првог круга.

Оно чему се грађани, тојест Срби са КиМ надају је, да ће нови председник бити тај који ће да заступа целовитост српске државе и бранити српске интересе на КиМ. Оно што можемо да констатујемо је да досадашњи председник Борис Тадић то није радио на најбољи могући начин, заправо он је радио против интереса Срба са КиМ, признао је све што је могао да призна од симбола албанске државности- од возачких дозвола, регистарских таблица до права на представљање Косова у институцијама регије, па и Европске Уније. Према томе, ми се надамо да ће победити онај кандидат који ће се борити да Србија сачува своје присуство овде, на овом терену. Остаје да се види да ли ће то тако и бити. Ови избори највише се тичу, пре свега, грађана КиМ, државности Србије на овом простору овде. Оно искуство које имамо за 4-5 година владавине Бориса Тадића, јесте једна класична издаја српских националних и државних интереса на овом простору. Нама остаје да се надамо да ће и за нас доћи бољи дани.

 

Да ли  имате неких коментара на сам ток избора? Да ли су неке неправилности уочене?

Први пут после 12 или 13 година, изборе не спроводи РИК, значи држава Србија, то ради ОЕБС. И то је био део договора ове, да тако кажем црвено жуте коалиције- значи срби нису могли да гласају како су гласали претходних 13 година у режији државе Србије, Београд се сложио да то ради ОЕБС, тако да се и бројање гласова врши ван територије КиМ, јер наводно, ако би се бројање вршило на територији јужне српске покрајине, тиме би се угрозила целовитост или државност КиМ. Из тог разлога се избори овде спроводе, као за Србе у дијаспори.

Оно што је још карактеристично је смањење броја изборних места са 350 на негде мање од 100. Власт у Београду је желела да се што мање Срба појави на изборима, зато су бирачка места удаљена и по 50 км у једном правцу, што је резултирало да је излазност била негде око 30%. Очекујем да ће излазност и овог пута бити око 30%, имајући у виду да људи морају и по 100км да пређу у оба правца да би могли да гласају. А имајући у виду и безбедност, мислим да је из тог разлога излазност мања, без обзира што Срби жарко желе да гласају и да буду део српске државе. 

http://serbian.ruvr.ru/2012_05_20/Izbori-na-KiM-Marko-Jaksic/

Нема коментара: