среда, 22. фебруар 2012.

EU traži da se odreknemo sporazuma sa Rusijom

SRBIJA Će SE naĆi na prekretnici - vensan DeŽer za Press potvrdio ono na Šta je upozorio Konuzin

EU traži da se odreknemo sporazuma sa Rusijom

Sve je jasno - Šef delegacije EU u našoj zemlji naveo da Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije neće moći da opstane kada se priključimo Uniji

Isto rekli .... Konuzin i Dežer

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potvrdio je za Press da će Srbija ulaskom u EU morati da se odrekne Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, o čemu je prekjuče govorio i ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Ruski ambasador poručio je da Rusija nema ništa protiv da Srbija uđe u EU i da ima nove prijatelje, ali da treba da odluči koju cenu je spremna da plati za ulazak u EU i nova prijateljstva.

Ko su pravi prijatelji

- Ja ne bih želeo da je ta cena pogoršanje odnosa sa Rusijom. Odnosi Srbije sa novim prijateljima - ocenio je ambasador .

Konuzin je podsetio da Srbija veliki deo svojih proizvoda izvozi na rusko tržište i da za njih nema carinske dažbine, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji će, međutim, kako je rekao, „vaši novi prijatelji ukinuti".

Dežer je juče za Press potvrdio da je Konuzin u pravu kada kaže da ćemo u momentu ulaska Srbije u EU morati da uskladimo sve sporazume sa trgovinskim sporazumima Unije.

EU

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, slobodan pristup evropskom tržištu
- Dobijamo mogućnost da koristimo sporazume EU sa trećim zemljama
- EU će zahtevati od Srbije da prizna nezavisnost Kosova
- Korišćenje pristupnih fondova

Rusija

- Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom omogućava da se pri ulasku na rusko tržište ne plaća carina za našu robu
- Direktan pristup energentima, Rusija nas snabdeva gasom, učestvujemo u projektu „Južni tok"
- Ogromno tržište, na kojem će lakše da se plasira srpska roba
- Politička podrška u rešavanju statusa Kosova

- Ali, to se neće desiti odmah. U međuvremenu, srpske kompanije koje posluju u Srbiji treba da maksimalno iskoriste bilateralno trgovinske sporazume koje Srbija ima sa Rusijom i drugim zemljama - utešio nas je Dežer.

Evropa ili Rusija, ili i Evropa i Rusija, dileme su koje će se pred Srbiju očigledno tek postaviti. Privrednik Branislav Grujić, vlasnik kompanije PSP „Farman", koja dosta posluje u Rusiji, drugačije vidi ovu problematiku i smatra da ćemo u narednih deset godina moći da koristimo sporazum sa Rusijom:

- Za tih deset godina Rusija i EU će liberalizovati svoje tržište u jedno zajedničko prostranstvo. Slovenija takođe ima izuzetno dobre odnose sa Rusijom, pa je niko nije uslovljavao da ih naruši zato što je članica EU.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da pored toga što ekonomski odnosi Rusije i Srbije zavise od političkih odnosa, u osnovi se odvijaju između konkretnih kompanija jedne i druge države.

- Ako postoji obostrani interes, saradnja će postojati nezavisno od toga da li će Srbija biti članica EU ili ne - kaže Savić.

 

Iz ugla političkog analitičara Đorđa Vukadinovića ruski ambasador Konuzin je prvi put nedvosmisleno, kritički, rekao kakav Rusija ima stav prema ulasku Srbije u EU.

- Poslednja Konuzinova izjava pokazuje da je ambasador imao želju da naglasi šta Rusija misli o ulasku Srbije u EU i to se može protumačiti i kao protivljenje toj ideji - smatra Vukadinović.

Oslabiće sve veze

Na pitanje da li to znači da će nas ulazak u EU odvojiti od Rusa, Vukadinović kaže da hoće, kao i da će to neminovno dovesti do slabljenja i drugih veza, poput kulturoloških.

 

Ekonomista Ljubodrag Madžar podseća da je Srbiji Rusija važna zbog energenata, prvenstveno gasa. On, međutim, naglašava da su zapadni fondovi daleko više uložili u Srbiju.

- Neki smatraju da će ulaskom Srbije u EU i problem Kosova biti nepovoljno rešen po Srbiju. Čini mi se da je ipak bolje da se priklonimo Evropi, jer je istorijski gledano sve važno došlo sa Zapada - kaže Madžar. 

Natalija Sekulić, Beograd

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/205104/EU+tra%C5%BEi+da+se+odreknemo+sporazuma+sa+Rusijom.html

Нема коментара: