четвртак, 16. фебруар 2012.

Država će pomoći Kapetanu Draganu

Država će pomoći Kapetanu Draganu

Zagorka USKOKOVIĆ | 16. februar 2012. 20:59 | Komentara: 8

Ministar policije Ivica Dačić u Australiji razgovarao sa Draganom Vasiljkovićem i obećao pomoć. Australijske vlasti dozvolile telefonski razgovor od 15 minuta sa zatvorenikom

KANBERA - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

TELEFON u zgradi konzulata Republike Srbije u Sidneju zazvonio je tačno u 19 časova. Ministar policije Ivica Dačić podigao je slušalicu. Sa druge strane javio se poznati glas - Kapetana Dragana.

- Dobro veče, ministre, ovde Dragan Vasiljković. Drago mi je što ste odlučili da se čujete sa mnom - rekao je Kapetan. - Drago mi je što se neko iz Srbije interesuje za mene.

Razgovor između ministra srpske policije i Kapetana Dragana trajao je 15 minuta. Toliko su dozvolile australijske vlasti. Obostrana želja da se vide nije mogla da bude ispunjena zbog niza zakonskih prepreka.

U maloj konzulskoj sobi, oči prisutnih bile su uprte u ministra Dačića. Kraj njega supruga Kapetana Dragana. On je već šest godina u pritvoru, od toga je dve proveo u samici sidnejskog zatvora.

PODELE I NEJEDINSTVO NAŠE ljude u Australiji sa kojima je razgovarao Dačić najviše je naljutila situacija oko Kosmeta, korupcija, besmisleni propisi, kako su rekli, za otvaranje biznisa. S druge strane, ministar Dačić zamerio im je na nejedinstvu i podelama, što su i sami potvrdili, i zatražio da se ujedine i da zajednički nastupaju u lobiranju za srpske interese u australijskom parlamentarnom životu. Više od sto hiljada ljudi srpskog porekla koji su australijski državljani mogli bi biti značajan faktor na političkoj sceni petog kontinenta.

- Čim se vratim u Srbiju, videću sa Ministarstvom pravde kako možemo da ti pomognemo - obećao je Dačić. - Ti izdrži, ne može ovo još dugo da traje.

Ministar Dačić rekao je Vasiljkoviću i da će država probati da nađe načina da mu pomogne. Njegov slučaj je već šestu godinu na početku, nije se mrdnuo dalje od sumnje.

- Tadić i Josipović su potpisali da se osumnjičenima za ratne zločine sudi u matičnoj državi - objasnio je Dačić. - To znači da bi, Dragane, i tebi moglo da se sudi u Australiji ili u Srbiji jer imaš oba državljanstva.

Petnaest minuta je brzo prošlo. Tišina se uvukla u konzulsku sobu. Zatvorska teskoba obavila je prisutne u našem konzulatu.

Sudbina Kapetana Dragana je bila prva tema i pola sata kasnije kada su se susreli Dačić i predstavnici srpske dijaspore u Australiji. Pored naših biznismena i poslovnih ljudi, domaćina generalnog konzula Branka Radoševića i njegove koleginice Jasmine Pekmezović, prijemu je prisustvovao i australijski vladika Irinej.

 

POTPISAN MEMORANDUM

MINISTAR unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor Australijske federalne policije Toni Negus potpisali su u četvrtak u Kanberi "Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Australijske federalne policije u borbi protiv transnacionalnog kriminala i razvoju policijske saradnje".

Memorandum sa Australijskom federalnom policijom prvi je međunarodni pravni akt koji su potpisale policije dveju država i predstavljaće budući pravni okvir za saradnju u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:366673-Drzava-ce-pomoci-Kapetanu-Draganu

Нема коментара: