недеља, 4. август 2013.

Саво Штрбац: „Олуја“ је злочин без казне, Срби у Хрватској данас грађани последњег реда

Саво Штрбац: „Олуја" је злочин без казне, Срби у Хрватској данас грађани последњег реда

Вести | 04.08.2013 | 15:22

 

Срби у Хрватској су грађани последњег реда. Они који су тамо остали приморани су да се похрваћују и прелазе на католичанство. Крсте се, венчавају и сахрањују у католичким црквама. И усташе су биле поштеније, они су имали законе којима су ограничавана права Срба, а ови сада све раде перфидно и испод жита.

 

Овим речима положај Срба у Хрватској оцењује Саво Штрбац, директор Документационог центра "Веритас". Подсећа да је прогон Срба почео деведесетих година, а да су дефинитивно отерани током "Олује".

- По подацима УНХЦР које је радила Хрватска, од 130.000 повратника само трећина је остала да живи тамо. Затим, по попису из 2011. године Срба у Хрватској има 185.000 или 4,36 одсто. А 1991. било их је око 600.000 или 12,2 одсто. Ако се настави са оваквом политиком, достићи ће Туђманов идеал по коме Срба у Хрватској не сме бити више од три одсто - каже Штрбац.

* Зашто нико због тога није одговарао и какве последице има ослобађајућа пресуда Готовини и Маркачу?

- Хрвати овакву пресуду тумаче као да је акција "Олуја" без мрље. Они се радују томе и тумаче да је она амнестирала све злочине који су над Србима почињени, да "Олуја" остаје најсветлија, најчистија, најблиставија битка у историји хрватског народа. "Олуја" је злочин без казне, а један од највећих проблема је што нема правоснажних пресуда за злочине у војним акцијама. Хрвати имају моћне заштитнике - Немачку, Ватикан и САД. Слушали су их и тако је до дана данашњег. Због тога је и могуће да овако велики злочин остане некажњен. Ипак, очекујемо да Хаг покрене ревизију овог процеса. Верујем да ће то урадити јер су се појавиле нове чињенице.

* Ни улазак Хрватске у ЕУ није допринео да се ствари побољшају, а непосредно после пријема ухпашени су Срби код Вуковара...

- И сами Хрвати су зачуђени да су затворили сва преговарачка поглавља, а да од њих није ништа тражено по питању Срба. А само је ЕУ могла натерати Хрватску да проблеме Срба решава брже, боље и правичније, док су била отворена поглавља неопходна, која су морала да буду затворена да би постала пуноправна чланица ЕУ. Сада више није могуће условљавати Хрватску. Положај избеглих и прогнаних Срба када је у питању остваривање права у Хрватској, неће бити ни много бољи ни лошији, већ ће се кретати уходаним темпом као у последњих неколико година.

* Да ли би се ситуација поправила када би се званична Србија више укључила у те проблеме?

- Србија ћути јер је притиснута својим проблемима. И када проговори, ућуткају је. Када неко и подигне главу кажу му: шта је с Косовом, шта је с Војводином? А улазак Хрватске у ЕУ још ће више ућуткати Србију. Сваки корак на путу Србије ка Бриселу мораће бити "оверен" и у Хрватској као чланици ЕУ. Ту постоје велике могућности за уцене, па ће однос Србије морати да буде још понизнији. Јер, како тражити скоро 40.000 станова или милијарде српског новца од некога ко треба да гласа за вас.

(Вечерње новости)

http://www.nspm.rs/hronika/savo-strbac-oluja-je-zlocin-bez-kazne-srbi-u-hrvatskoj-danas-gradjani-poslednjeg-reda.html

 

 

Нема коментара: