четвртак, 2. октобар 2014.

Српска војска у руском шињелу

Српска војска у руском шињелу

четвртак, 02 октобар 2014 10:07

Путин стиже 16. октобра у Београд на српску војну параду

Председник Руске Федерације Владимир Путин стиже 16. октобра у Београд на српску војну параду на којој ће, судећи према ономе што је предсатвљено јавности, руски човек број један и његова пратња бити главна атракција тог великог догађаја.

Он стиже авионом иљушин 96, а по уласку у српски ваздушни простор пратиће га српски мигови. Са аеродрома "Никола Тесла" кроз српску престоницу проћи ће лимузином зил 41052, за коју се прича да је отпорна и на атомске ударе. Носи и кофер са уређајем везе за испаљивање ракета са атомском бојевом главом. Путин доводи елитне падобранске јединице састављене од најуспешнијих руских војника који ће бити појачање паради Војске Републике Србије.

Они ће се наћи у почасном дефилеу, уз све војне родове. Спектар параде, најавио је министар одбране Братислав Гашић, биће шири него код оних одржаних у Ужицу или Крушевцу.

- Жеља је да се прикаже шта је војска у последње две и по године учинила у погледу модернизације, обуке, а биће приказана и наменска индустрија - казао је министар одбране, наводећи да ће на обележавање дана ослобађања Београда и века од Првог светског рата бити позвани сви савезници српске и тада југословенске војске из Првог и Другог светског рата.

Карићи на паради

Томислав Николић ће Путина окитити Орденом Републике Србије на великој огрлици. Непознаница је да ли ће српски председник предати руском колеги и награду Фондације Карић која је одликовала Путина за допринос афирмацији Србије, или ће то учинити посланица с листе напредњака Миланка Карић, супруга одбеглог бизнисмена Богољуба Карића за кога се верује да се крије у Русији.

Занимљиво је да је кореографија параде поверена још једном лауреату Карића, глумцу и редитељу Драгану Бјелогрлићу, а спекулише се да би дефиле могао директно да преноси ТВ Пинк, чији је власник Жељко Митровић такође добио награду од Карића.

Предстојећа парада ће, према оцени војног аналитичара Љубодрага Стојадиновића, бити скромна јер је Србија у технолошком заостатку у односу на развијени свет и превише инфериорна на војном плану.

- Није улагано у нове технологије у ваздухопловству и у регресији смо јер од прича о иновацији ескадриле мигова није било ништа. Мислим да циљ параде и није показивање војне снаге Србије, већ је она симболика учешћа у борби против фашизма, због неких покушаја да нам се елиминише антифашистичка борба и сведе на комунистичку заверу - каже Стојадиновић.

Политички проблем

Милован Дрецун не верује да би војна парада и посета Путина могли да буду политички проблем за Србију. Најава доласка руског председника изазвала је негативне коментаре међу западним дипломатама, а амерички амбсадор је јавно упитао зашто је Путин позван. Дрецун сматра да нема разлога за такве реакције јер Путин долази "као председник чија је армија учествовала у операцији ослобађања Београда".

Он долазак Путина у Београд види као чување традиције и показивање блискости, али и као поруку да Србија може у ЕУ, али не у НАТО.

- Овај дефиле је за Србију показивање пута "и ЕУ и Русија", мада смо имали неодрживу политику "и Европа и Косово", па верујем да ће тешко ићи и ово ходање по жици - закључио је Стојадиновић.

Да парада неће, како се прича, бити скромна, за "Вести" тврди војнополитички коментатор Мирослав Лазански. Према његовим сазнањима, Београдом ће марширати 20 ешалона припадника копнене војске и речне флотиле, док ће ваздушни ешалон чинити ловци миг 29 и 21, ловци бомбардери орао, школско-борбени авиони Г4, хеликоптери Ми 8, Ми17 и газела.

- Наступиће и домаћи тенкови М84, борбена возила пешадије М 80, артиљерија од 122 до152мм, нови минобацачи 120 мм и оркан 262 мм, па нови камиони ФАП1118 - објашњава Лазански.

Параду, навео је он, отварају припадници војске са ратним заставама јединица НОБ које су ослободиле Београд и црвеноармејским заставама.

- Војска Србије ће представити могућности у оквиру три мисије: очување територијалног интегритета, помоћ народу у ванредним ситуацијама и задатке у оквиру мировних мисија у свету - објаснио је Лазански.

Министар одбране о вежбама са НАТО

И даље војно неутрални

Упитан да ли ће Брисел упутити критике због приближавања Русији, министар одбране Гашић је указао на одлуку парламента да је Србија војно неутрална држава. Додао је и да је вежбама са НАТО Србија је показала да је поуздан и предвидив партнер. Љубодраг Стојадиновић сматра да Гашић представља гласника који говори у име Александра Вучића и да је као и бивши министар Драган Шутановац за западни савез, али балансира да не би изазвао лоше реакције унутра Србије и код источних савезника. Мирослав Лазански не види разлог да ЕУ критикује долазак Путина на параду.

- Руски војници су гинули ослобађајући Београд, а не Британци, Американци и Кинези. Зашто на приближавање гледати ружно и малициозно кад је Србија војно неутрална и само тако и треба гледати - каже Лазански.

Д. Декић (Вести); Фото: Бета/АП

 

http://www.srpskenovinecg.com/srbija/33-srbija/29224-vojska

Нема коментара: