уторак, 7. октобар 2014.

Око 26 руских компанија жели да учествује у приватизацији у Србији

Новак: Око 26 руских компанија жели да учествује у приватизацији у Србији

 

© Photo: RIA Novosti/Alexey Filippov

Москва, 07. октобар – РИА Новости. Русија и Србија активно развијају заједничке пројекте и 26 наших компанија жели да учествује у приватизацији предузећа, које је Србија ставила на аукцију, саопштио је министар енергетике РФ Александар Новак после седнице међувладиног руско-српског комитета за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу.

„Данас је на дневном реду учешће руских компанија у приватизацији предузећа, које је српска страна ставила на аукцију. Ми смо саопштили да 26 руских компанија жели да учествује у приватизацији и погледали смо конкретне пројекте", рекао је министар новинарима. Новак је, између осталог, рекао да се дискутује о ширењу инвестиција у нафтну област Србије и компанију НИС (која је под контролом Гаспромњефти), о изградњи фабрике моторних уља и о пројекту за повећавање дубине прераде нафте у рафинерији.

Међу новим пројектима, о којима се дискутује, су изградња и реконструкција железнице, на шта може бити потрошено око милијарду долара. Осим тога, РФ и Србија разматрају и пројекат формирања заједничког предузећа за производњу радиофарамцеутских препарата, као и предузећа за производњу опреме за платне аутопутеве.

„Широк спектар нових пројеката представљају нове инвестиције, које ће се реализовати како у Србији, тако и у Русији", рекао је Новак.

Културна сарадња подразумева реализацију пројекта о унутрашњем уређењу Храма Светог Саве у Београду – једног од највећих православних храмова у Европи.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да ће се тај пројекат финансирати из дотација руске државе. На његову реализацију ће бити потрошено минимум 30 милиона евра.
опширније:
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_10_07/Novak-Oko-26-ruskih-kompanija-zheli-da-uchestvuje-u-privatizaciji-u-Srbiji-1956/

 

Нема коментара: