уторак, 4. март 2014.

Путин: У Украјини је дошло до оружане узурпације власти

Путин: У Украјини је дошло до оружане узурпације власти

Фото: РИА Новости

Сусрет председника Русије Владимира Путина са руским и страним новинарима одржан је у необичном формату: без традиционалне уводне речи. Од самог почетка, разговор са штампом се одвијао у формату питање-одговор.

Коментаришући фебруарске догађаје у Украјини, Владимир Путин их је назвао оружаном узурпацијом власти коју је и тако актуелни председник Виктор Јанукович препустио опозицији. Шеф руске државе изразио је недоумицу поводом циљева које су имали организатори преврата. Према његовим речима, Јанукович није имао шансе да победи на председничким изборима, зато опозиција није имала никакве разлоге да предузима неуставне кораке за његово уклањање са власти. Упоредо са тим позицију председника Украјине у критичном тренутку Владимир Путин изгледа не дели.

Човек који врши такве функције, носи на својим плећима обавезе шефа државе, има и права. Али главна његова обавеза је да испуни вољу људи који су му поверили земљу, али у оквиру закона. Треба анализирати да ли је он све учинио што му је дао у руке закон и мандат бирача или није.

А ево шта је руски лидер рекао поводом легитимности актуелних власти у Кијеву.

Парламент је делимично легитиман. Остали нису. И никако се не може говорити о легитомности вршиоца дужности председника. Њега нема. Постоји један правно легитиман председник – Виктор Јанукович, мада он нема реалну власт. Постоје три законита начина да он буде одстрањен – смрт, лична изјава о одустајању од власти и импичмент. Ово је уставна норма, дуготрајна процедура. И она није била спроведена. Вероватно је зато била донета одлука о распуштању Уставног суда, што се уопште не уклапа у законодавне оквире саме Украјине, као ни Европе. Шта више, против судија је издат налог да се покрене кривично дело. Шта је то? Нонсенс.

Врло конкретно руски председник се изјаснио и о изборма за шефа државе и парламент заказаним у Украјини за 25. мај. Владимир Путин је изјавио да Москва њихове резултате неће признати ако они протекну у условима терора. Шта више, и сада Кијев нема право да у име читаве земље одређује њену будућност. О квалитету нове власти сведоче и именовања нових руководилаца региона земље, између осталог олигарха са сумњивом репутацијом. Једног од њих Путин је назвао јединственим пробисветом.

Разуме се, на конференцији за штампу говорило се и о судбини једног од кључних региона Украјине – Крима – у контексту појаве нове регионалне власти и таласа рпоруских расположења међу становницима полуострва. Ево шта је тим поводом рекао председник.

Хвала Богу, тамо нема ни једног пуцња и ни једне жртве, осим гужве на тргу до које је дошло пре недељу дана. Људи су долазили, блокирали одреде оружаних снага и позивали да се потчине вољи становника Крима. Тако је напета ситуација на Криму, везана за могућност примене оружаних снага, била неутрализована. једино што смо ојачали обезбеђење наших војних објеката, зато што су они све време добијали претње и ми смо видели да на Крим крећу припадници националистичких организација. Ми смо то учинили правилно и благовремено.

Председник је истакао да само народ Крима има право да решава своју судбину. Не би сметао референдум читавој Украјини, изразио је он свој лични став.

Председник Русије је прокоментарисао и инфорамцију о могућим санкнцијама од стране Запада на рачун Русије због догађаја у Украјини. Штета од њих, рекао је Путин, биће узајамна. Шта више, ако је став Москве поводом незаконите смене власти у Кијеву врло јасан, мотиви западних партнера Русије остају загонетка, сматра шеф државе.

Они су подржали антиуставни преврат и оружану узурпацију власти. Објавили су ове људе легитимним. Али ми смо и том случају пуни стрпљења и чак спремности на сарадњу. Дао сам налог влади да изради формат контаката са људима у Кијеву које не сматрамо сасвим легитимним, у циљу да се сачува сарадња у сфери економије и индустрије. Таква дејства сматрам основаним, а све прење на рачун Москве контрапродуктивним и штетним.

Предедник је такође истакао да је Русија и даље спремна да одржи самит Г-8 на лето у Сочију. Између осталог, ако њени партнери одустану од учешћа у форму (а таква саопштења постају све више појединачна) ништа страшно се неће десити. Владимир Путин је такође изјавио да се ситуација у Украјини постепено смирује, али становници југоистока земље треба да се осете безбедно. Он је истакао да је Москва спремна да размотри могућност издвајања нових транши финансијске помоћи Украјини, али западни партнери моле да се то за сада не чини.

http://serbian.ruvr.ru/2014_03_04/Putin-U-Ukrajini-je-doshlo-do-oruzhane-uzurpacije-vlasti-1954/

Нема коментара: