среда, 25. септембар 2013.

Toma priziva papu u Srbiju

 

23. 09. 2013. 00:00h | R .LONČAR

 

IZASLANIK KATOLIČKE CRKVE VRATIO SE U VATIKAN

Toma priziva papu u Srbiju

 

Kardinal Anđelo Skola upravo je završio posetu Srbiji, gde se u odvojenim susretima sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i patrijarhom Irinejom (Gavrilovićem). Nikolić je Skoli, inače papinom izaslaniku na rimokatoličkoj proslavi 1.700 godišnjice Milanskog edikta održanoj u Nišu, rekao da su vlasti Srbije - otvorene za papinu posetu.

Na početku otvorenog i srdačnog razgovora predsednik Tomislav Nikolić je, navodi Katolička tiskovna agencija (KTA), u svoje ime i u ime svih stanovnika Srbije poželeo dobrodošlicu visokom predstavniku Katoličke crkve.
"Nikolić je ukratko upoznao kardinala Skolu i njegovu višečlanu pratnju sa trenutnom privrednom i političkom situacijom u Srbiji s posebnim osvrtom na pitanje rešavanja aktuelne situacije na Kosovu. Govoreći o značaju proslave godišnjice Milanskog edikta, predsednik Nikolić je naročito istakao da su vlasti u Srbiji otvorene za pohod Svetog oca", prenosi KTA.
S druge strane, patrijarh Irinej je kazao da su Katolička i Pravoslavna crkva - jedna Crkva, dok KTA ističe da je "Skola izjavio da je sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve postigao saglasnost o neophodnosti zajedničke podrške ekumenizmu".
"Patrijarh Irinej i ja smo imali dug razgovor, započeli smo mnogo stvari, ali posebno smo istakli i u tome smo bili potpuno saglasni da je potrebna jedna nova, velika ekumenska sinergija da bi crkve mogle ponovo da se približe", naglasio je kardinal Skola.
Poglavar SPC patrijarh Irinej je istakao da proslava Milanskog edikta poziva "da se hrišćani približe jedni drugima" i daju "odgovore u vremenu u kojem žive". Naglasio je da je tu "i još snažnija unutarnja potreba da budu zajedno, jer je ono što ih povezuje puno veće od onog što ih razdvaja".
- Trebamo težiti za jedinstvom Crkve jer je to želeo i za to se molio Spasitelj koji je osnovao Crkvu. Treba raditi zajedno kako bi Crkva ponudila rešenje za probleme i izlazak iz tunela u kojem živimo - rekao je patrijarh Irinej i naglasio je da je prvi korak "dijalog koji bi ponajpre morao postojati u Crkvi".

SPC ćuti o razgovoru

Za razliku od Katoličke tiskovne agencije, Srpska pravoslavna crkva, kako se vidi na njenom veb-sajtu, objavila je samo šturu protokolarnu vest o susretu patrijarha Irineja i kardinala Anđela Skole bez ijedne reči o sadržaju razgovora.
SPC nije čak objavila da su tokom susreta razmenjeni prigodni pokloni, niti da su u Skolinoj pratnji bili: Terens Patrik Drejni, biskup iz Velike Britanije, na čijoj teritoriji se nalazi grad Jork, gde se car Konstantin proglasio rimskim carem, kao Erminio de Skalci, pomoćni biskup milanski i drugi.


 

Нема коментара: