петак, 23. октобар 2015.

Предраг Марковић: Србија ће бити земља која ће моћи да обезбеди будућност Косова

nspm.rs

Б92: Предраг Марковић: Србија ће бити земља која ће моћи да обезбеди будућност Косова

Б92

 

 "Првобитни грех је давање статуса државе Косову, кога воде нарко-картели, а Албанци не уливају поверење да могу да се брину о нашим споменицима."

То је у Кажипрсту у Вестима Б92 рекао историчар и потпредседник СПС Предраг Марковић, уз појашњавање своје недавне изјаве да Србија може да поврати Косово тако што ће га купити.

 

"Ако буде као са Новаком Ђоковићем да изгубимо два сета, а онда добијемо меч, онда ће резултат за нас бити повољан. То су дугачки турнири, али је ово један велики ударац за нас и за нашу земљу. Ипак, даћу једну оптимистичну статистику, у Извршном савету Унеска има 5.400.000.000 становника, 980.000.000 је гласало за Косово, 3,5 милијарди је против, а још 850 милиона је удржано, дакле, 80% становника је против одлуке да Косово буде члан Унеска", рекао је Марковић.

Извршни савет Унеска је већином гласова предложио Генералној конференцију Унеска да Косово буде пријемљено у ту организацију. За предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

"Мислим да наша држава има алтернативне стратегије, Б решења за очување нашег наслеђа јер косовски Албанци никако не уливају поверење у капацитете да брину о нашим споменицима. Унеско је равнодушан према томе чији су то споменици и то је чудно, али првобитни грех је начињен признавањем Косова као државе. У односу на тај грех да признате државу коју воде наркокартели ово је само доследан корак у том смислу", додао је Марковић.

Он је недавно рекао да би Србија могла да купи Косово, али је у Кажипрсту истакао да то нису биле његове речи и појаснио на шта је тачно мислио.

"Мислио сам да наша држава треба да инвестира у српске средине, Срби на Косову морају да живе добро и да имају просперитет. Наша држава мора да инвестира у светиње, али и у Албанце. Нико њима неће дати посао у будућности осим Србије. Србија ће бити земља која ће моћи да обезбеди будућност Косова. Ко би уложио у Косово сем неког ко има сентиментални разлог? Шта они имају? Лигнит као најпрљавије гориво и дрогу, која као роба за широко становништво није добра", рекао је Марковић.

Он је навео да мора да се мисли на периоде дуже од три до четири године, а на питање за колико година може његова идеја да буде реализована, одговорио је:

"За једно двадесетак".

Одлука Унеска је створила проблеме и у српској јавности, у сукоб су ушли председник САНУ Владимир Костић и председник Србије Томислав Николић.

"Просто, сада је све смирено и ова политика да се координирају напори Цркве, САНУ и државе је добра. Није битно мерење патриотизма, битно је да се размишља о решењима за Косово. Председник САНУ има право на став, а председник Србије је емотивац и тако је реаговао, док су други били уздржанији", рекао је Марковић.

Одлука историчара да уђе у политику и то у СПС многе је зачудила, а на питање како је у фотељи потпредседника странке која се налази у власти, одговорио је:

"Занимљиво је, Воја Жанетић ми је рекао да сам вулканолог па да морам да сиђем у вулкан. Гледам овај вулкан, видећу да ли ћу се опећи, а вулкан се полако активира. Формално сам друг, али бих у души волео да сам господин", закључио је Марковић.

(Б92)

 

Нема коментара: