среда, 8. јул 2015.

Kapetan Dragan na putu za Hrvatsku - Australija plaća odbranu

Kapetan Dragan na putu za Hrvatsku - Australija plaća odbranu

Dragan Vasiljković biće izručen Hrvatskoj sutra, a zatim prebačen u Županijski sud u Splitu, gde bi suđenje moglo da počne za nekoliko meseci. – Tri advokata otkazala punomoćje, optužnica se još piše

Dragan Vasiljković

SIDNEJ – Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, poleteo je iz Australije za Hrvatsku, gde će biti izručen nakon deset godina sudskog postupka, objavila je danas australijska vlada.

On je jutros na aerodromu u Sidneju predat hrvatskim policajcima, a očekuje se da će sutra stići na aerodrom u Zagrebu, nakon čega će biti prebačen na Županijski sud u Splitu, prenela je agencija Hina.

-----------------------------------------

Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, biće prvi državljanin Australije koji je zbog ratnog zločina izručen nekoj stranoj državi. Australija će pratiti njegovu,  ekstradiciju Hrvatskoj, kao i proces koji će biti sproveden pred Županijskim sudom u Splitu, a odbranu će platiti australijska vlada.

Kako je za „Politiku” izjavio Damir Romac, sudija tog suda, Vasiljković bi u pratnji hrvatskih policajaca trebalo da iz Sidneja stigne u Zagreb u četvrtak u 11.30 časova, posle čega će biti prebačen u Split.

„Predmet je još u fazi istrage. Ne možemo znati kada će biti podignuta optužnica, jer o tome odlučuje tužilaštvo. On će biti ispitan, a, ukoliko je potrebno, biće izvedeni još neki dokazi u istrazi. U suprotnom, vrlo brzo će biti podignuta optužnica”, navodi sudija Romac.

Očekuje se da će Vasiljkoviću, posle dugotrajnog puta, biti ostavljeno vreme da se odmori, pre nego što ga sasluša tužilac. Odmah po izručenju Splitu razmotriće se i predlog istražnog pritvora, odnosno da li će Vasiljković suđenje čekati na slobodi ili ne. Posle podizanja optužnice sledi faza preispitivanja u kojoj se odlučuje o njenoj osnovanosti, a posle toga se zakazuje suđenje. Prema rečima sudije Romca, od podizanja optužnice do suđenja obično protekne dva meseca. To znači da bi suđenje Kapetanu Draganu moglo da počne početkom jeseni.

Dragan Vasiljković potpisao je punomoćja dvojici novih advokata iz Hrvatske, nakon što su mu tri branioca otkazala punomoćje. Njihove troškove finansiraće Australija.

U međuvremenu mu je postavljen advokat po službenoj dužnosti. Hrvatski mediji prenose izjavu splitskog advokata Darka Stanića koji očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah pošto ga ispita tužilac.

Splitsko tužilaštvo sumnjiči ga da je kao zapovednik jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih formacija, to jest zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih formacija „Alfa”, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Pripisuje mu se da je tokom leta 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi kao i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužilaštvo ga tereti i da je u julu 1991. isplanirao napad na policijsku stanicu u Glini i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac. U tom napadu su, navodi tužilaštvo, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana njihova imovina, a ubijeni su i ranjeni civili, od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je tužilaštvo u Šibeniku podnelo zahtev za proširenje istrage zbog sumnje da je Vasiljković odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina. Rešenjem Vrhovnog suda određeno je da se postupak premesti u Split, jedan od ukupno četiri suda u Hrvatskoj koji procesuira ratne zločine.

Vasiljković je, podsećamo, uhapšen u Australiji 2006. godine i od tada je u ekstradicionom pritvoru. Na slobodi je bio kratko tokom 2009. i početkom 2010. godine, kada je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen. Tamošnje pravosuđe tek je 2012. godine odlučilo da Vasiljkovića izruči Hrvatskoj, posle više godina pravne bitke u kojoj je on osporavao hrvatski zahtev i zahtevao da mu se za ratne zločine sudi u Australiji. Vasiljković je navodio da u Hrvatskoj neće imati fer suđenje.

Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a pored srpskog ima i australijsko državljanstvo. Posle rata u Hrvatskoj vratio se u Australiju i uzeo novo ime – Danijel Sneden. Do hapšenja je radio kao trener golfa.

-----------------------------------------------------------------------------

Selaković tražio da Vasiljković ne bude izručen

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je u prekjuče dopis ministru pravde Australije sa molbom da ne izruči Vasiljkovića Hrvatskoj.

To je treći put da se Republika Srbije obraća pravosudnim organima Australije. U dopisu ministra Nikole Selakovića navodi se da Republika Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima. Naglašava se da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Republici Hrvatskoj pokazali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

-----------------------------------------------------------------------------

Saznao iz novina

Procedura izručenja nekog građanina drugoj državi po pravilu se sprovodi veoma diskretno, ali je u slučaju Kapetana Dragana to bio presedan, budući da je unapred najavljena u medijima. Razlog za tajnost su bezbednosni rizici, koji su veći ukoliko je put dug kao što je let iz Sidneja do Zagreba, sa dva ili tri sletanja usput.

Dok su hrvatski mediji još u ponedeljak objavili izjave portparola i zvaničnika nadležnih institucija o datumu njegovog sletanja, Kapetana Dragana niko o tome nije obavestio, već je tu informaciju pročitao u novinama. Na isti način o tome je obaveštena i njegova porodica u Australiji.

Hrvatskoj je do sada izručeno 47 Srba zbog ratnih zločina.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 08.07.2015.

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Australija-placa-odbranu-Kapetanu-Draganu.lt.html

Нема коментара: