петак, 17. јул 2015.

CIA zna gdje su Dražine kosti!

CIA zna gdje su Dražine kosti!

12.07.2015. • 16:30h • Press / Dušan Marić

Poznati beogradski advokat, Miroslav Todorović, koji se dvije decenije borio za ispravljanje nepravde, odnosno rehabilitaciju đenerala Draže Mihailovića, u intervjuu za Press otkriva neke do sada neobjavljene podatke, priča o tome ko je Draži došao glave i hoće li se ikada saznati gdje su posmrtni ostaci komandanta četničkog pokreta.

Tvrdite da je Tito 1954. godine naredio da kosti ubijenog Draže Mihailovića s Ade Ciganlije budu prenesene na Čukaricu?

- Tito se plašio i mrtvog Draže zato što je znao da je Draža u srcima većine Srba. Tih godina se javno pričalo da je Draža ubijen i sahranjen na Adi. Da ostrvo ne bi postalo mjesto hodočašća, Tito je naredio da Ada bude rekonstruisana i od ostrva napravljeno poluostrvo, da bude srušen zatvor u kojem su robijali politički zatvorenici, pokrivena krečana u koju je bačeno Dražino tijelo i tijela još osam njegovih saradnika istovremeno ubijenih, a da tijela budu izmještena.

Zašto na Čukaricu?

- Čukarica je šumovito prigradsko naselje s puno praktično nedostupnih mjesta, a drugi razlog jeste taj što je Tito ispoljio cinizam prema srpskom narodu i premjestio Dražu na Čukaricu gdje je ubijen veliki vladar knez Mihajlo.

Mislite na Košutnjak?

- Da. Mihajlo je tu ubijen.

Na tom prostoru nije bilo otkopavanja?

- Nije. Zato što nijednom režimu nije odgovaralo da budu pronađeni Dražini posmrtni ostaci.

Kako je uopšte moguće utvrditi lokaciju grobnice na tako velikom prostoru?

- U prijemnoj prostoriji CIA, pored biste njenog osnivača su i dokumenta o Draži i njegovom pokretu. Tu su i podaci o mjestu na koje su izmješteni njegovi ostaci.

Zašto to ne objelodane?

- Čekaju da u Srbiji nestane boljševizma. Neće da dozvole da mu kopaju kosti i liju lažne suze komunisti koji su ga ubili.

Nije imao pravo na odbranu!

Draža je rehabilitovan u tom smislu što je sudski postupak u kojem je osuđen ocijenjen kao nezakonit i montiran. Kada se može očekivati prava i potpuna rehabilitacija?

- Dražinu molbu za pomilovanje zvanično je razmatrao i odbio Prezidijum Narodne skupštine, koji je sve do 1953. godine bilo najviši državni organ u Jugoslaviji. Utvrđeno je da je molba odbijena bez zasjedanja Prezidijuma.

Da li je to stvarno bila Dražina molba?

- Jeste, ali pisana pod dejstvom meskalina. Ponizna i puna pokajanja. Dražino suđenje je završeno 15. jula 1946. godine. Molba za pomilovanje nosi isti datum. To znači da osuđeniku nije omogućeno pravo da uloži žalbu višem sudskom organu. Presuda je postala izvršna danom njenog objavljivanja. Sve je to potpuno protivzakonito. Zbog toga je Viši sud u Beogradu nedavno poništio tu presudu. Đeneralu nije omogućeno pravo na odbranu. Budućim generacijama ostaje u amanet da u nekom ponovljenom postupku utvrđuju da li je on bio zločinac ili je bio veliki rodoljub koji se nije snašao u vrtlogu svjetskih zbivanja. Istorijske činjenice i svi dostupni dokumenti upućuju na zaključak da je bio ovo drugo.

Tvrdite da je dr Darinka Lukić Draži davala lijek meskalin. Kako ste došli do tog saznanja?

- Za istoriju više nije sporno da je Darinka Lukić, ljekarka rođena u selu Subotica, kod Koceljeva, stavljala čuveni opijat meskalin u Dražinu hranu i time mu mijenjala karakter i misao.

Zašto čuveni?

- Zato što se radi o preparatu koji je korišćen u čuvenim moskovskim procesima 1936. i 1937. godine. Poznato je da su Buharin i Tuhačevski, istinski revolucionari, pod uticajem meskalina izjavili na suđenju da je smrtna kazna slaba kazna za grijehove koje su činili tokom Oktobarske revolucije. Tako je bilo i s Dražom.

Iz kojih razloga bi Ranković i Tito drogirali generala Mihailovića?

- Njihov motiv je bio da ga naprave malim, poniznim i neprijateljem srpskog naroda.

Po meni, on je u završnoj riječi djelovao vrlo pribrano?

- Zato što po konspirativnoj naredbi predsjednika sudskog vijeća, sudije Mike Đorđevića, doktorka Darinka nije stavila meskalin u Dražinu hranu uoči završne riječi. Zato je ona i trajala punih sedam sati. General je u svom posljednjem govoru vizionarski opisao sudbinu srpskog naroda, uzroke njegovih podjela. Objasnio je kako je moglo da se dogodi da u Srbiji zavlada režim koji nije prijemčiv srpskoj duši, da Srbi prigrle crvenog mesiju koji će im iščupati korijene i onesposobiti ih za mnoga buduća vremena.

Zašto bi sudija učinio taj „propust" i pustio Dražu da se od Srba i života oprosti na dostojanstven način?

- Zato što mu je na kraju jednoipomjesečnog suđenja proradila savjest. Htio je da na taj način umanji svoj grijeh, umiri svoju savjest. Taj proces je kao kob progonio sudiju Đorđevića. Kasnije se odao alkoholu. Govorio je da su ga Tito i komunisti izdali i prevarili, da je osudio nevinog čovjeka. Vikao je: "Ja, Srbin, osudio sam Srbina na smrt prije suđenja".

Tvrdite da su noć uoči strijeljanja Ranković i Krcun dolazili u zatvor kod Draže, da je Krcun bio pijan i da je tukao Dražu. To su potpuno novi podaci.

- Nedavno sam kontaktirao s drugom suprugom Aleksandra Rankovića, Slavkom, profesorkom s Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Od nje sam saznao da su, čim je stigla vijest da mu je odbijena molba za pomilovanje, Dražu posjetili Krcun i njen muž.

Gdje je to bilo?

- Na Topčideru, u pomoćnoj zgradi pored zgrade u kojoj je suđeno Draži. Krcun ga je izveo iz ćelije, šutirao, makazama mu čupao bradu. Bio je pijan. To je razljutilo Rankovića, koji je uz riječi: „Pijanduro jedna, pusti tog mučenika!" napustio to mjesto. Istu informaciju dobio sam od dr Koče Jončića, šefa obezbjeđenja na Dražinom suđenju. Krcunovo ponašanje izazvalo je upravnika zatvora s Ade, zvanog Bosanac, prezivao se Mitrović, da i on bjesomučno šutira Dražu.

Tvrdite da postoji mgućnost da je zatvorenik podlegao od Krcunovih udaraca.

- Postoji vjerovatnoća da je izdahnuo na tom mjestu i da je samo prenesen na Adu i bačen u krečanu, uz prethodnu zvaničnu egzekuciju koja je izvršena pucanjem u mrtvo Dražino tijelo. U istražnim spisima isljednika Mileta Milatovića, kasnije unaprijeđenog sudiju, nalazila se fotografija Dražinog polomljenog tijela na dnu krečane, koja je potom napunjena fekalijama iz susjedne septičke jame.

Koliko su ti podaci pouzdani?

- Potvrdu ove informacije o Rankovićevoj i Krcunovoj posjeti i šutiranju našao sam i u spisima o Dražinom suđenju.

Gdje su ti spisi?

- Spakovani u 14 velikih kutija, smješteni su u posebno odjeljenje Vrhovnog vojnog suda u Beogradu, do kojih sam došao svojom snalažljivošću. Ali, i od zatvorenika iz zatvora koji se nalazio pored krečane čuo sam da su s prozora vidjeli kako iznose i vuku po zemlji Dražino tijelo, koje je izgledalo kao da je beživotno, dovlače ga do krečane i uz pucanj bacaju u nju. Jedan od zatvorenika, poratni profesor Univerziteta u Čikagu Majkl Šaškašijević, o tome je pisao i u svojoj knjizi.

Otkud to da se kao mjesto Dražinog strijeljanja pominju Banjica, Lisičiji potok...?

- Po Titovom lukavom receptu, prije nego što je donijeto na Adu, generalovo beživotno tijelo je kamionom vozano beogradskom okolinom, uz mjestimične pucnje. Upravo zato da se ne zna gdje je tačno ubijen. Ali, Amerikanci sigurno znaju gdje se nalaze Dražini posmrtni ostaci.

Dedijer tvrdi da su Čerčil i Staljin bili protiv toga da Draža bude uhapšen, da su Tito i Kardelj podržavali njihov stav da Dražu treba evakuisati na Zapad, ali da su Ranković i Krcun bili izričiti da „srpski narod" mora da sudi đeneralu?

- Laž je da su Tito i Kardelj podržavali Čerčila i Staljina u njihovoj želji da Draža ne bude uhapšen i likvidiran. Čerčil je to tražio od srpskih komunista, a Staljin je poštovao Dražu kao prvog vođu pokreta otpora u Evropi, naravno i kao Srbina. Međutim, Tito je vrlo lukavo organizovao Dražino hapšenje u selu Panos, kod Višegrada, pored rijeke Undrulje, uz Kalabićevu pomoć. Da bi prikrio svoju ulogu, Tito se tada sklonio u Poljsku. Draža je uhapšen u februaru 1946. godine, a ondašnjim vlastima predat 13. marta. U međuvremenu, bio je u privatnom Krcunovom zatvoru, u kojem je neprekidno mučen najgrubljim metodima.

Mnogi tvrde da Kalabić nije izdao Dražu, da su to komunisti izmislili i tako se grubo našalili s Dražom i njegovim najodanijim ratnim komandantom, ali i cijelim četničkim pokretom.

- Kategorično tvrdim da je Kalabić policiju i Krcuna doveo do đeneralovog skrovišta. Kalabić ga je ubijedio da treba da pređu u Srbiju i dižu novi srpski ustanak. Ovaj mu je povjerovao. Dok su se kretali, preobučeni udbaš, mladić zvani Mandalo, oborio je Dražu i svezao mu ruke. Koji minut ranije Draža je tim preobučenim udbašima govorio da će ih nagraditi Karađorđevom zvijezdom, za lojalnost pokretu i monarhiji.

Po Dedijeru, kad je čuo za Dražino hapšenje, Staljin je zvao Tita, bio je bijesan, pa je Kardelj sljedećeg dana morao da ide u Moskvu, na raport?

- Postoje istorijske zabilješke o žestokom Staljinovom ukoru Đilasa i Kardelja, a to znači i Tita, što su uhapsili i likvidirali Dražu i njegovih deset najbližih saradnika.

Zašto Amerikanci nisu spasli Dražu? Spasao im je nekoliko stotina pilota.

- Amerikanci su do posljednjeg časa činili napore da spasu Dražu. Poslali su mu poseban avion, s njihovim zvaničnim izaslanikom Mekdaulom, na improvizovani aerodrom u mjestu Preljine. Kada je Amerikanac pozvao Dražu da uđe u spasonosni avion, on mu je odgovorio: „Ja bih vas poslušao kada bih mogao da na đonovima svojih cipela ponesem i svoju otadžbinu i da je preselim u Ameriku".

U TV emisiji "Trezor" na RTS gledao sam izjavu glumice Ružice Sokić da je na snimanju filma „Bitka na Sutjesci", kad se zapio s Ričardom Bartonom, pred mnogo svjedoka Tito izjavio da je Draža bio veliki komandant. Da li nešto znate o tome?

- Vjerovatno je Tito na neki način uvažavao Dražu kao vojskovođu. Zato što je poslije kapitulacije Jugoslavije Draža sa samo dvadeset pristalica uspio da podigne ustanak protiv njemačkog okupatora i formira Jugoslovensku vojsku u otadžbini bez ičije pomoći. Samo zahvaljujući svojoj hrabrosti i sposobnostima. Sve do Teheranske konferencije, u decembru 1943. godine, ta vojska je bila priznata od saveznika. Onda ne čudi što je Tito rekao pripitom Bartonu, svom dvojniku u filmu „Bitka na Sutjesci", da je Draža bio veliki komandant.

http://pressrs.ba/info/press-nedelje/cia-zna-gdje-su-drazine-kosti-11-07-2015

Нема коментара: