уторак, 24. март 2015.

Zapad bojkotuje Putina i paradu

Zapad bojkotuje Putina i paradu

Od ukupno 68 pozvanih svetskih lidera, 26 se do sada odazvalo pozivu

Moskva – Spisak prisutnih, a posebno odsutnih, na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, svedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, koji su pre manje od godinu dana bili zajedno na plažama Normandije na obeležavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu.

Kremlj može da računa na kineskog predsednika Si Đinpinga i na lidera Severne Koreje Kim Džong Una, kome će to biti prva zvanična poseta inostranstvu. Očekuju se i grčki premijer Aleksis Cipras, češki predsednik Miloš Zeman, kao i zvaničnici iz Indije, Južne Afrike, Mongolije, Vijetnama, Kube i Srbije.

Međutim, francuski predsednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron stavili su do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsednik Barak Obama, jer je Bela kuća navela da on u maju ne planira nikakvo putovanje u Rusiju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je odbila poziv, ali je diplomatski navela da će doći u Moskvu dan kasnije, u nameri da položi venac. Poljska će sama organizovati svoju proslavu.

 Od ukupno 68 pozvanih svetskih lidera, 26 se do sada odazvalo pozivu.

„Dolazak zapadnih lidera na vojnu paradu 9. maja u Moskvi značio bi njihovo priznavanje politike Kremlja kroz sećanje na rat", izjavila je Frans presu politička analitičarka Ljilja Ševcova, prenosi B92.

U Drugom svetskom ratu, ili Velikom otadžbinskom ratu kako su ga zvali u Sovjetskom Savezu, poginulo je 27 miliona sovjetskih građana i pobeda u tom ratu predstavlja veliki ponos za Rusiju. Pitanje pobede u Drugom svetskom ratu ostaje veoma osetljivo pitanje za Ruse. U januaru je izbio diplomatski incident na komemoraciji oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Tada je poljski ministar inostranih poslova rekao da su oslobodioci logora bili većinom Ukrajinci, a ne pripadnici Crvene armije.

Iako nije bio na toj ceremoniji u Poljskoj, ruski predsednik Vladimir Putin tada je rekao da je to pokušaj minimiziranja uloge Rusije u Drugom svetskom ratu, koji je usmeren ka „podrivanju moći i moralnog autoriteta" Rusije.

Kremlj sa svoje strane minimizira „odsutnost" lidera 9. maja, tvrdeći da većina zemalja „shvata značajnu ulogu Sovjetskog Saveza u padu nacizma".

Rusija, koja svake godine s velikom pompom proslavlja taj dan, ove godine je najavila da je ceremonija biti još svečanija.

Oko 2,5 miliona još živih veterana dobiće medalje, a vojne parade će biti organizovane širom zemlje i u većini bivših sovjetskih republika.

Ispred Kremlja, gde će paradirati vojnici iz 10 zemalja, ruski vojnici će nositi sovjetske uniforme iz Drugog svetskog rata, a pored njih će biti najnovija vojna oprema ruske vojske, koja se u velikoj meri modernizovala poslednjih godina.

Nedolazak zapadnih zvaničnika iritira mnoge u Rusiji koji to smatraju nepoštovanjem. „Oni (zapadnjaci) misle da će kazniti Rusiju negiranjem smrti 27. miliona Sovjeta", ocenio je Vladimir Jevsejev, direktor Centra za političke nauke u Moskvi.

„To što Barak Obama neće doći, to je njegov problem. Svet ne zavisi od njegove dobre volje", rekao je Jevsejev u izjavi Frans presu.

Neki, međutim, imaju drugačiji stav. „Kakve veze sećanje na rat ima sa sadašnjom situacijom? Kakve veze ima podvig sovjetskog naroda i milioni žrtava za pobedu sa onim ljudima koji danas sede u Kremlju", zapitao se politikolog Anton Oreh.

Tanjug

objavljeno: 25.03.2015

--
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Zapad-bojkotuje-Putina-i-paradu.sr.html

Нема коментара: