понедељак, 9. март 2015.

Срби, „ИЗГНАНИЦИ У ОТАЏБИНИ“

Фјоренца Личитра: Срби, „ИЗГНАНИЦИ У ОТАЏБИНИ"

Фјоренца Личитра, италијанска новинарка, специјално за Геополитику објављује своју потресну репортажу са Косова и Метохије, коју је писала са таквом искреношћу и емоцијом која може све да нас постиди

 

Приредио и превео: Драган Мраовић

 У свету има људи, новинара, медија који говоре истину о Србији и о страдању српскога народа. Они често износе оно што и наши такозвани „велики медији" прећуткују. Оно што је написала млада италијанска новинарка и књижевница Фјоренца Личитра из Катаније, на Сицилији, после свог путовања на Косово и Метохију, нећете читати у „великим медијима", нити чути од наших политичара, чак ни оних који живе на Косову и Метохији.

Фјоренца Личитра је рођена 1982, у Рагузи на Сицилији. Живи и ради у Катанији. Бави се књижевношћу, публицистиком и новинарством. Пише уводнике у једном римском онлајн издању, сарађује са дневним листовима. Воли да пише репортаже и бајке. Ово што је написала за Геополитику, нажалост, није бајка. Питамо је како јој је уопште пало на памет да дође на Космет. „Изабрала сам Косово и Метохију јер се о томе у Италији уопште не говори, осим у неком веома ретком случају, а већина људи верује у мафијашко ћутање пронатовских медија. После мог путовања, у мени се учврстила идеја да би улазак у Европску унију представљао несрећу за српски народ. То би значило губитак суверенитета, најдрагоценијег добра." Повела је са собом, о свом трошку, фоторепортера Емануела Окипинтија и ангажовала водича Бранислава Перовића. Није било никакве институционалне подршке, нити заштите. Никоме не одговара оно због чега је она дошла, што је видела и написала. Српским властима јер се виде катастрофалне последице тзв. Бриселског споразума. Шиптарским властима, такође, јер је за њих и то мало Срба у том стању превише. Још мање корумпираном Еулексу који шаље само лажне ружичасте извештаје о „великом напретку"! „Даћу вам и фотографије, али, молим да разумете да негде неће бити презимена, негде ни имена. Обећала сам тим особама да им нећу откривати идентитет. Боје се да ће их онда пронаћи, а ја не могу да изневерим њихово поверење. Видећете и Србе у Митровици који чекају пензију пред банком. Није их мало, види се, али нико није хтео да ми дâ неку изјаву. Страх је огроман. Не могу да их заштите ни полицајци Срби у косовској полицији." Додаје утиске о свом путовању међу Србе, „изгнанике у својој отаџбини": „То је била горка и прелепа лекција, кажем то без реторике!"

Ево њене приче какву ретко можемо чути о косовској истини. Реч имају Фјоренцини саговорници, српски страдалници.

Драган Мраовић

[ANTIC.org-SNN]      NASTAVAK…..

http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/reportaa/818-2015-02-19-10-12-24

 

 

Нема коментара: