уторак, 29. јул 2014.

Страшни суд

Страшни суд

Српска јавност је много више очекивала, док је албанска стрепила од извештаја главног тужиоца Еулекса Клинта Вилијамсона који је предводио истрагу о злочинима припадника ОВК од завршетка рата на Косову 1999. године. Иако није споменуо ниједно име одговорних за злочине над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима, у изјави којом је у Савету Европе најавио свој запечаћени извештај, Вилијамсон је дубоко узнемирио косовске политичке лидере, посебно оне који су били на оперативним функцијама 1999. године. Мање је бринуо да не разочара српска очекивања за постизање правде.

Српску јавност Вилијамсон би задовољио само да је јуче саопштио да има довољно доказа да подигне оптужницу због „жуте куће" и трговине органима отетих Срба и неалбанаца. Када је Американац међутим саопштио да није пронашао довољно доказа да поткрепи тврдње из извештаја специјалног известиоца Европског парламента Дика Мартија из 2011. године, Срби су били резигнирани. Поготово што Вилијамсон ни споменуо није Хашима Тачија кога је Марти ипак именовао, мада само као шефа криминалне организације ОВК која је трговала дрогом и организовала убиства.

За српску јавност је најиритантнија била констатација да је „само шачица" – њих мање од 10, како је новинарима појаснио Вилијамсон у Бриселу, била жртва таквих злочина. Колико год да је било отетих, Вилијамсонових „мање од 10", 100 или 500, страшна судбина коју су доживели ваљда је завредила посебан напор истражитељског тима. Нико не може да тврди да су сви Срби чији посмртни остаци до данас нису пронађени били у „жутој кући", али и ако нису тамо завршили, кад ће се појавити истражитељ који ће утврдити да су били жртве ратног злочина.  

Како је Вилијамсонова изјава у Савету Европе пре имала елементе политичког говора него речи тужиоца који је три године имао на располагању тим за прикупљање доказа, рекавши да лично верује да је било таквих случајева, он је оставио отвореном могућност да се до оснивања суда и подизања оптужница (почетком идуће године) пронађу докази који поткрепљују такве наводе. Тиме је Србима оставио мало наде да се још понешто може ишчепркати од доказа за трговину органима и утешну и извесну оптужницу за „високо позициониране представнике бивше ОВК за ратне и злочине против човечности".

Од сада па до подизања прве оптужнице, цела ратна гарнитура ОВК биће у стању страшног ишчекивања.

Посебну горчину косовских Албанаца изазива то што су их Американци натерали да сами изгласају закон који ће њихове ратне лидере уклонити са политичке сцене. И то како би биле доведене нове политичке снаге којих се Американци неће морати да стиде.

Биљана Митриновић

објављено: 30.07.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Strasni-sud-uvodnik-Biljana-Mitrinovic.sr.html

Нема коментара: