субота, 20. април 2013.

Saopštenje Nove stranke o sporazumu u Briselu

Saopštenje Nove stranke o sporazumu u Briselu

Objavljeno 20.04.2013. 16:43

Attachments:

Saopštenje Nove stranke povodom sporazuma u Briselu

[ ]

240 Kb

Nova stranka smatra da su Sporazumom o statusu srpskih zajednica na Kosovu, koji su  parafirali premijeri Dačić i Tači, Srbi na Kosovu dobili minimalno prihvatljivu autonomiju unutar  Kosova, koja se sastoji u sledećem:

·       Zajednica srpskih opština konstituiše se statutom, ali se garantuje zakonima Kosova, za čije izmene je neophodna dvotrećinska većina. Sledstveno tome, Zajednica se može raspustiti samo odlukom opština članica. Iako nastaje van pravnog sistema Kosova, Zajednica je deo  Kosova, ne deo Republike Srbije. (Tačke 1. i 2.)

Prerogativi Zajednice izvode se iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi iz 1985. godine. Povelja se, kao i u svakom drugom slučaju, primenjuje na jedinice lokalne samouprave,  a ne na suverene entitete. Princip supsidijarnosti (sva pitanja koja mogu da se reše na nižem nivou vlasti, treba da se rešavaju na nižem nivou vlasti) koji Povelja garantuje, tj. koje je kosovska vlada prenela na lokalne vlasti i u koje se neće mešati, odnose se na ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje (Tačka 4.). Moguće je da centralne vlasti u Prištini Zajednici dodele još neke prerogative (Tačka5.), ali ne postoji pravna obeveza za vladu u Prištini da to i uradi.

Ključne odredbe koje se tiču policije i sudstva takođe potvrđuju suverenost vlade u Prištini.

·       Postoji samo kosovska policija. Nema srpske policije. Tačka 9. predviđa da postoji komandant regionalne policije koja ima nadležnost samo u četiri opštine na severu Kosova. Tu osobu će predložiti predstavnici četiri opštine, ali će ga imenovati kosovsko ministarstvo unutarnjih poslova i može ga smeniti bez saglasnosti srpskih opština. Policijske snage na severu Kosova moraju da odražavaju etničku strukturu  te teritorije. Komandant i policija su deo kosovske policije, tj. kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova,a ne deo Zajednice.

·       Sudski sistem je jedinstven i deo je sistema vlasti sa sedištem u Prištini. Unutar tog sistema postojaće posebno sudsko veće koje će se većinski sastojati od kosovskih Srba, a koje će vršiti sudsku vlast u srpskim opštinama na severu. Jedno odeljenje tog suda biće stalno smešteno u Severnoj Mitrovici. (Tačke 10. i 11.)

·       I policija i sud su deo sistema vlasti u Prištini, iako je njihova nadležnost  ograničena Sporazumom.

·       Izbori u Zajednici će se organizovati u skladu sa kosovskim izbornim zakonom. (Tačka 12.)

Prihvatajući ovaj sporazum, Republika Srbija faktički i formalno priznaje Kosovo. Da su pregovori započeti u pravom trenutku i odgovarajućem  formatu, koji bi obezbedio međunarodne garancije za implementaciju Sporazuma, i konačno rešenje bi bilo bolje. Ipak, ovim sporazumom  Republika Srbija iza sebe ostavlja pogrešnu politiku koju je vodila na Kosovu u poslednjoj deceniji prošlog veka i  poslednjih devet godina.
Pozivamo Vladu Srbije i Narodnu skupštinu, kao i građane Srbije, da podrže ovaj sporazum.


Predsednik Nove stranke

      Zoran Živković

 

Нема коментара: