четвртак, 14. мај 2015.

Рехабилитован Драгољуб Дража Михаиловић

Рехабилитован Драгољуб Дража Михаиловић

БЕОГРАД -

Виши суд у Београду донео је одлуку да се рехабилитује командант команданта четничког покрета, односно Краљевске војске у отаџбини, генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Тиме се поништава пресуда од 17. јула 1946. године којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем и одузета му грађанска права, као и све правне последице те пресуде.

Судија Александар Трешњев, образлажући одлуку, рекао је да суђење Михалиловићу 1946. године није било фер, те да је четири дана пре подизања оптужнице добио право на браниоца.

"Није имао увид у доказе, доста доказа је фалсификовано. Судили су му из НОБ, фактички они против којих се борио", навео је судија, додајући да је тадашњи политички врх учествовао у креирању те оптужнице која је била исписана на више од две хиљаде страна, а да је Михаиловић имао само осам дана да припреми одбрану.

На ову одлуку, сходно Закону о рехабилитацији не постоји право жалбе, тако да је она коначна.

Судија Трешњев рекао је да је пресуда Врнховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена ништавном као и да су ништавне све њене правне последице, па и оне које се односе на имовину.

"Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним", рекао је судија Трешњев, после чега је добио аплауз и поздраве публике.

 У образложењу решења он је нагласио да је Драгољуб Михаиловић лишен живота из политичких и идеолошких разлога и да је то било суђење режиму старе, Краљевине Југославије, односно избегличкој влади.

Он је нагласио да суд није утврђивао чињеницу да ли је Драгољуб Михаиловић ратни злочинац или не, већ искључиво да ли је имао фер и правично суђење.

"Ово није била рехабилитација Равногорског покрета и Југословенске војске у отаџбини, јер је то учињено бројним законима који се односе на борачка питања, већ искључиво да ли је Драгољуб Михаиловић имао фер и правично суђење", рекао је Трешњев.

 

Танјуг (Немања Јовановић)

Објављивање пресуде пратио је велики број медија и публике, тако да је велика судница Палате правде била испуњена до последњег места.

У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници равногорског покрета, Образа, Жене у црном, и други заинтересовани, међу којима је било и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима.

Суд је утврдио да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога.

Први захтев за рехабилитацију поднео је Михаиловићев унук Војислав Михаиловић 2006. године, а касније му се придружило још неколико удружења и странака.

 

Бета (Милош Мишков)

Предлогу за рехабилитацију придружили су се 2009. године Српска либерална странка, са Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.

Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење.

На пресуду, није имао ни право да уложи жалбу, већ је два дана од изрицања стрељан у тајности.

Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стрељан, јер се претпоставља да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.

Михаиловић иначе нема гробно место.

У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, решењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стрељан.

Драшковић: Рехабилитација Србије

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је данас да укидање комунистичке пресуде генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу од 15. јула 1946. године није само рехабилитација ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи, него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије.

Изражавајући поштовање судијама које су, после седам деценија, ставиле печат правде на историјску истину о Михаиловићу, СПО одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали нашу политичку борбу за рехабилитацију Равне Горе и њеног команданта, наводи се у писаној изјави Драшковића.

Исток и Запад, бољшевичка диктатура и западна демократија, сударили су се на монтираном комунистичком суђењу српском и југословенском генералу. Због тога је Михаиловић убијен и због тога убице, и данас, крију његов гроб, указао је Драшковић.

Шешељ: Одлука о српском помирењу

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, којем се пред Хашким судом суди за ратне злочине, изјавио је да је данашња одлука суда у Београду о рехабилитацији четничког вође Драже Михаиловића одлука о српском помирењу.

"Михаиловић је јуначки, четнички, српски командант који је био жртва комунистичког терора", рекао је Шешељ испред Палате правде.

Оливер Антић: Велики дан и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце

Један од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић изјавио је данас да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

Антић је новинарима после одлуке суда рекао да је то велики дан, не само за српски народ, већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце, који су се борили под Михаиловићевом командом и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

"Овај дан би требало да се слави и у Хрватској", рекао је Антић који је саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

Могућ повраћај имовине

Одлука о рехабилитацији Драгољуба Драже Михаиловића значи да се он више не сматра осуђеним и да му се враћају сва грађанска права која су му була одузета поништеном пресудом Врховног суда ФНРЈ указао је један од пуномоћника предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић.

Он је у изјави новинарима рекао да се то односи и на конфисковану имовину, тако да сада Михаиловићеви наследници могу да траже повраћај имовине која му је одузета.

Живановић је истакао да је задовољан одлуком суда, којом је усвојен захтев предлагача, напомињући да је једино таква одлука и могла да буде донета, с обзиром на све указане чињенице и доказе.

Престолонаследник: Кључно за национално помирење

Принц Александар Карађорђевић данас је поздравио судску рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића истаквси да је то кључно и за национално помирење.

Он је истакао да је тиме коначно исправљена једна од највећих историјских неправди непоменувши да "то није била само неправда према једном родољубивом човеку, вец је била неправда према нашој земљи и народу".

Карађорђевић је истакао да је зато данас "велики и позитиван дан за Србију и наш народ" нагласивши и да је та пресуда "од кључног значаја за национално помирење".

"Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности", рекао је Карађрођевић, саопштио је Бели двор.

Он сматра и да национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању.

http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/rehabilitovan-dragoljub-draza-mihailovic_599292.html

Нема коментара: