субота, 8. фебруар 2014.

....... Игре око игара.........

Уводник

Бојан Билбија

Игре око игара

 

Био сам мали када је, пре тачно 30 година, 8. фебруара 1984, клизачица Санда Дубравчић упалила олимпијску ватру на стадиону Кошево у Сарајеву. Ја сам био мали, али су олимпијске игре биле велике и чиниле нас поносним да пред целим светом покажемо своја достигнућа, гостопримство и лепоту наше земље. Сигуран сам да су и Руси данас с разлогом поносни на спектакуларну зимску олимпијаду у Сочију, али изгледа да увек нешто срећу квари.

Западни медији открили су нову „спортску" дисциплину – пљување из даљине по Владимиру Путину, за кога се оправдано сумња да је инспиратор и налогодавац историјског догађаја у Сочију. Откривене су „пчеле у меду" и „дупли тоалети", као да је реч о светској сензацији, али су покренуте и знатно озбиљније оптужбе.

Тако је велики публицитет дат члану МОК-а Швајцарцу Жан-Франку Касперу, који је устврдио да је „украдена" чак трећина од 50 милијарди евра, колико је Русија уложила у игре. Каспер, међутим, није пружио никакве доказе за то, рекавши тек да је „корупција свакодневна појава у Русији" и да о томе сви причају у овој земљи. Исто тако, Швајцарцу је засметало и присуство 50.000 полицајаца и других припадника обезбеђења, јер се због тога „не може осећати слободно".

То ме је подсетило на Олимпијске игре у Лондону 2012. године. Мит Ромни, у том тренутку „кандидат за кандидата" Републиканске партије у изборној трци за председника САД, провучен је кроз медијско живо блато, због сличне изјаве. Приликом посете Лондону, јула 2012, непосредно уочи отварања игара, Ромни је рекао да није сигуран у спремност организатора, јер „постоји неколико узнемирујућих ствари", као што је недовољан број припадника обезбеђења и штрајк британских цариника.

Усред лета, лавина се обрушила на Ромнија, коме није помогло ни то што је био извршни директор зимских олимпијских игара у Солт Лејк Ситију 2002, године. Одмах су реаговали британски и амерички медији, поредећи га са „мишоликим створењем" из цртаног филма, а градоначелник Лондона Борис Џонсон јавно му се наругао, на скупу пред 60.000 људи. Несрећни Ромни био је принуђен да сутрадан призна како је „фасциниран припремама за олимпијске игре".

Али, сада управо британски медији предњаче у негативној кампањи према Сочију. Тако Би-Би-Си тврди да су олимпијске игре Путинов „омиљени пројекат: да би показао да је Русија велика сила а он велики лидер". Британски јавни сервис описује Сочи речима „спирала трошкова и скандала". И забринути су колико је пара потрошено за игре, јер је то наводно откинуто од уста јадних Руса који немају шта да једу. Али, пре бих рекао да њихова „забринутост" потиче из зависти што Русија има могућност да уложи 50 милијарди. И при томе имају шта да једу.

Бојан Билбија

објављено: 08.02.2014.

inShare

Последњи коментари

sale nacionale | 08/02/2014 14:48

Odličan tekst mada je mogao biti i opširniji. Zaista je patetično sa kojom zlobom i žarom, zapadni mediji žele da "komšiji crkne krava". Nikome nije smetalo što se na ptvaranju Olimpijade u Londonu kraljica (odnosno njen dvojnik) vozila helikopterom u društvu najpoznatijeg britanskog špijuna a zatim spustila padobranom da otvori igre. Zamislite da je to uradio Putin. Kakvo bi tek onda pljuvanje usledilo? Otvaranje ZOI u Sočiju je bilo spektakularnije i od onog u Londonu i mislim da je upravo ta činjenica zasmetala zapadnim medijima. Mislim da svi treba da se opuste i jednostavno uživaju u spektaklu.

http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Igre-oko-igara2.sr.html

Нема коментара: