субота, 27. септембар 2014.

Đoko Kesić - Kopači tuđih grobnica

FAJRONT - Đoko Kesić

Kopači tuđih grobnica

Šef delegacije EU u Srbiji i raniji britanski ambasador u Beogradu, ekselencija Majkl Devenport, ne liči na diplomatu, podseća na štimera klavira iz Minska. Kažu da je dobar čovek. Možda. Kažu da je prijatelj Srbije, što pokazuje na čudan način. On bi da nam određuje koga da pozovemo na večeru. Da se bar izvinio zbog bestijalnog NATO bombardovanja Srbije, možda bismo ga malo uvažavali.

 

Mi jesmo država bez granica, praktično bez vojske, samostalne spoljne i unutrašnje politike, u suštini smo društvo bez suvereniteta. Verovao bih da za nas ima nade da smo u poslednjih 10 godina bar jedno beogradsko ćoše nazvali imenom Aleksa Salmonda. A morali smo, ne zbog kurčenja, nego zbog samopoštovanja. Aleks Salmond je premijer Škotske u ostavci. To je onaj čova koji je razvalio Ujedinjeno Kraljevstvo, samo nema ko da im to javi, bez obzira na to što su Škoti ostali u okviru oronule pljačkaške imperije. Ali Srbi ne treba zbog toga da odaju počast gospodinu Salmondu, nego zato što je on u proleće 1999, kad je počela NATO agresija na Srbiju, optužio NATO i britanske političare za "neoprostivo ludilo", a Tonija Blera, britanskog premijera i najvećeg zagovornika agresije, proglasio neuračunljivim.

Svet veruje da je premijer Salmond izgubio na referendumu u Škotskoj. Aleks Salmond nije pobedio, ali su zasigurno izgubile Amerika i Engleska, kopači tuđih grobova, najveći izvoznici "demokratskih ratova i pogibija" i najčešći nezvani posetioci tuđih poseda. Temelje njihove kuće počeli su da urušavaju lokalni nacionalni separatizmi podstaknuti američko-britanskom politikom. Oni su im dali legitimitet sa Kosovom i taj vulkan niko ne ugasi.

SAD i Britanija imaju svoj najznačajniji izvozni artikal. To je rat. Svoj izvoz vešto pakuju u dramatičnu laž putem interneta i moćnih TV mreža. Tako su izmislili Norijegu, pa su ga ubili. Slično je prošao i Osama bin Laden. Ružičastim revolucijama su razbili SFRJ, ubili Miloševića, zapalili sever Afrike i Bliski istok, proizveli islamski fundamentalizam, pa mu sad objavili rat. Zapalili su građanski rat u Ukrajini da bi ušli u utrobu Rusiji, pa sad pitaju: "Zašto Putin dolazi u Srbiju?"

Šta žulja Amere i ekselenciju Devenporta? Povratak Rusa na Balkan. Sad su sporni "Južni tok", Putin u Beogradu i Dodik, koji voli Ruse. Oni žive na matrici koju je objasnio Met Dejmon u jednom od onih filmova na klišeu "Bornovog identiteta", gde igra nepobedivog agenta CIA. Agenta Borna pita njegov italijanski kolega: "Ko ste vi Amerikanci? Nemci imaju energiju, Englezi tradiciju, Francuzi vina, Italijani možda muziku. A šta vi imate?" Born zbori kao Aristotel: "Svi ste vi prolazni, samo je Amerika večna". Mi nismo ni večni ni moćni. Šta nam je činiti, a da se ne stidimo sami sebe?

http://pressrs.ba/sr/vesti/komentar_dana/story/70591/Kopa%C4%8Di+tu%C4%91ih+grobnica.html

Нема коментара: