понедељак, 4. август 2014.

Pupovac: Mržnja umesto poverenja

Pupovac: Mržnja umesto poverenja

BEOGRAD, ZAGREB -

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, povodom 19. godišnjice akcije "Oluja", izrazio je saučešće svim Srbima i Hrvatima koji su tokom petogodišnjeg ratnog razdoblja u Hrvatskoj izgubili svoje bližnje, ostali bez zdravlja, domova, koji godine i decenije provode u progonstvu. Izražavamo žaljenje što se u proteklih godinu dana u hrvatskoj razgrađuje međuetničko, ali i političko poverenje, međuetnička i građanska tolerancije. Umesto međuetničkog poverenja i političke tolerancije, čuju se poruke mržnje i nasilja, navodi se u izjavi Pupovca.

 

"Ukoliko se takvi trendovi nastave, dosad izgrađene ustavne vrednosti, posebno one koje se tiču manjinskih prava, Pristupnim ugovorom preuzete evropske vrednosti i evropske obaveze, biće veoma ozbiljno dovedene u pitanje", upozorio je Pupovac.

Pod takvim okolnostima, dodao je on, suđenja za ratne zločine počinjene za vreme i posle Oluje, a koji do danas nisu procesuirani, postaju sve manje izgledna, a pravda sve dalja.

 

Beta/AP (Denis Ćerić)

"Priznanja civilnih žrtava rata na srpskoj strani, takođe, ostaje pitanje od kojeg se okreće glava i zatvaraju oči", rekao je Pupovac i napomenuo da sudovi rade pod pritiskom, a tela državne vlasti zaboravljaju na obećanja i preuzete obaveze.

"I ove godine, moramo pozvati Vladu da promeni pristup prema razvoju područja razorenih ratom, jer mnoga od njih, posebno ona, naseljena Srbima povratnicima, još nose više znakova rata nego mira", naglasio je Pupovac.

Održan parastos žrtvama Oluje

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije Oluja, kojem su pored velikog broja rađana prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Parastos je služio vladika Jovan Slavonski, a nakon toga položeni su venci na spomen-ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 2000. godine.

spc.rs

Parastosu je prisustvovao i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, koji je od Saveta Evrope tražio da se Hrvatskoj zabrani obeležavanje Oluje.

Stefanović:Oluja nije prilika za slavlje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da godišnjica vojno-policijske akcije Oluja nije prilika za slavlje.

"Ne želimo da gledamo u tuđe dvorište, ali svakako smatramo da ovo nije prilika da neko slavi progon svojih građana. Mi ne želimo da delimo lekcije, ali je to svakako prilika da se ova poruka uputi i to je na nekim drugima da razmišljaju'', rekao je Stefanović novinarima nakon parastosa.

On je istakao da je dan kada se obeležava godišnjica progona Srba iz Hrvatske "težak i tužan" dan dodajući da Srbija mora da povede računa o tim ljudima kako bi se ostvarila njihova prava.

"Moramo da razmišljamo o ovom narodu kako da ih još bolje integrišemo, kako da im obezbedimo njihova prava na imovinu, povratak onima koji to žele, a onima koji su odlučili da se ovde trajno nastane da obezbedimo da imaju više posla i sve ono što imaju svi drugi građani Srbije", rekao je Stefanović.

MUP Srbije

Na današnji dan navršava se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba a proterano najmanje 220.000 stanovnika negdašnje Republike Srpske Krajine.

Odluka o početku akcije "Oluja" je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. bilo je ocenjeno da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je "cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima".

Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.

Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nisu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.

Akcija "Oluja" se nalazi i pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u sporu o genocidu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije, o čemu je glavni pretres održan u Palati pravde u Hagu od 3. marta do 1. aprila ove 2014. godine.

Srbija u kontratužbi insistira da tokom ratova devedesetih na području Hrvatske (odnosno bivše RSK) isključivo akcija "Oluja" može da se potpuno odredi kao genocid po definiciji iz Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja".

Josipović: Moramo pobediti i u miru

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović čestitao je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, poručivši da Hrvatska "nakon pobede u ratu, mora da pobedi i u miru".

"Pobediti u miru znači izgraditi demokratsku i funkcionalnu državu.

Državu ravnopravnih građanki i građana, državu ljudskih prava i sloboda, zemlju u kojoj vlada pravo, a institucije države služe građanima... Uveren sam, Hrvatska će pobediti i u miru", istakao je Josipović.

Hrvatska sutra, 5. avgusta, obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao i 19. godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja".

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/pupovac-mrznja-umesto-poverenja_507849.html

Нема коментара: